„Přírodu“ i Pevnost poznání vzaly vědychtivé děti útokem

Veletrh vědy a výzkumu návštěvníky očividně bavil.
Foto: Martina Šaradínová
sobota 18. června 2016, 08:00 - Text: Martina Šaradínová, Ondřej Čížek

Dobrodružství vědy mohli v pátek na vlastní kůži prožívat školáci i další návštěvníci 15. ročníku Veletrhu vědy a výzkumu Univerzity Palackého. Na přírodovědecké fakultě a v Pevnosti poznání pro ně bylo nachystáno více než 50 stánků s různými pokusy, hrami či prezentacemi. Zejména dopoledne praskaly obě budovy ve švech. V Pevnosti poznání program pokračuje i dnes.

„Cílem akce bylo od samotného počátku představovat vědu a její praktické využití. Letos jsme to určitě splnili. Školáci si mohli spoustu věcí osahat, sami se do mnohých činností zapojovali. Na nezájem si určitě nemůžeme stěžovat. Akce je proslulá a mířily k nám autobusy plné dětí,“ měl radost z úspěchu letošního ročníku proděkan přírodovědecké fakulty pro mimouniverzitní spolupráci Josef Molnár.

Zejména děti se s nadšením zapojily do pokusů, se zatajeným dechem sledovaly levitující magnet, vyzkoušely si i to, jak snadné nebo naopak obtížné může být řízení virtuálního robota iBota. Návštěvníci si mohli ověřit, zda nemají mezery například v zeměpisných znalostech, pronikli do tajemství světa nanovláken. Na vlastní oči viděli krajtu královskou, kuklu lišaje smrtihlava a někteří si dokonce v krabičce odnesli živou strašilku.

Do předvádění pokusů se pustili dokonce i žáci ZŠ Zeyerova v Olomouci. „Pokusy, které tady předvádíme, znám ze školy. Baví mě hlavně chemie a fyzika. Na Veletrhu vědy a výzkumu jsem byl několikrát se podívat, nyní poprvé sám pokusy předvádím. Myslím si, že se tak ostatní poučí a můžu se s nimi o tom pobavit,“ řekl deváťák Martin Kešelák. 

Pravidelnými návštěvníky jsou žáci z olomoucké ZŠ Spojenců. „Jezdíme sem pravidelně. Pro děti je to vždy něco jiného, zajímavého, co ve škole nezažijí. Ve škole sice experimenty dělají, ale toto je něco navíc, otevírá jim to nové obzory,“ domnívá se učitelka ZŠ Spojenců Petra Novotná.

Pevnost poznání se otřásala v základech

Davy návštěvníků proudily v pátek i do Pevnosti poznání, kam mohou zájemci na Veletrh vědy a výzkumu zavítat i dnes. „Míříily k nám opět desítky základních i středních škol z celého kraje a my měli jedinečnou příležitost jim naživo předvést, jak efektně a efektivně se dají komunikovat poznatky z obřího světa vědy. Skvělé je, že fascinace poznáním se u dětí a školáků jen tak nevytratí, a my je tak v mnoha případech můžeme i motivovat k budoucímu studiu na přírodovědecké fakultě. I díky tomu je Veletrh vědy a výzkumu jednou z klíčových popularizačních akcí v Olomouckém kraji,“ popisuje ředitel Centra popularizace vědy a výzkumu přírodovědecké fakulty  Matěj Dostálek.       

Jakmile jsme v pátek v devět ráno zahájili, Pevnost se okamžitě začala otřásat v základech, dorazily stovky dětí a školáků, obří zájem byl o vstup do virtuální reality s projektem E-Bezpečí, ale také o populárně-naučná videa s komentářem herce Pavla Lišky,“ okomentovala dění v Pevnosti poznání koordinátorka Alice Kubešová.         

Studenta Petra z olomoucké obchodní akademie nejvíc bavila prezentace populárně-vědeckých videí A15. „Vůbec jsem netušil, že takový projekt na univerzitě funguje, budu to teď určitě víc sledovat,“ řekl.

Nejen přírodní vědy

Veletrh vědy a výzkumu nepatřil jen přírodním vědám, zapojily se do něj i další fakulty Univerzity Palackého. Například Cyrilometodějská teologická fakulta (CMTF) vybudovala za přírodovědeckou fakultou improvizovaný uprchlický tábor. Příchozí si mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jak náročná může být cesta do zaslíbené země Kingdom.

„Naši studenti často jezdí i na zahraniční mise a musí umět komunikovat s různými institucemi. Tady měli možnost si to vyzkoušet. Postavili jsme improvizované centrum pro uprchlíky a návštěvníci si zábavnou formou vyzkoušeli, co to znamená setkat se s takovým prostředím a co všechno tam studenti dělají. Na začátku dostali pas s příběhy lidí, kteří museli odejít z rodné země. Pak prošli hraniční kontrolou, setkali se s vojáky, dostali trochu najíst u stánku s fair trade výrobky,“ přiblížil dění Jaroslav Franc z CMTF.

„Moc se mi líbilo, jaké tu byly nachystané úkoly. Bylo dobré, že jsme si mohli přečíst příběhy konkrétních lidí, něco o jejich minulosti,“ uvedla žákyně základní školy v Horce nad Moravou Karolina Kačmárová.

Bližší informace o dnešním programu v Pevnosti poznání najdete ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.