Přírodovědný „Stanley Cup“ si připisuje další iniciály absolutních vítězů

Ocenění studenti.
Fotogalerie: Velena Mazochová
čtvrtek 15. května 2014, 07:33 - Text: Velena Mazochová

Šest nových jmen přibude na poháry, které včera zvedli nad hlavu absolutní vítězové studentské vědecké soutěže O cenu děkana přírodovědecké fakulty. Soutěžní práce do ní letos přihlásilo přes sedmdesát posluchačů bakalářského, magisterského a doktorandského studia.

Ze svých iniciál na putovních trofejích a mimořádného stipendia ve výši sedm tisíc korun se mohli těšit Petra Skácelová, Kamila Fačevicová, Jakub Navařík, Kristýna Lungová, Iva Macháčková a Šárka Trllová. Hodnotící komise jim přisoudila první místa v oborech Chemie, Fyzika, Matematika a informatika, Vědy o Zemi, Biologie a ekologie a Didaktika přírodovědných oborů. Jako autorka nejlepšího posteru byla oceněna Hana Adámková.

Povzbuzení i nečekané překvapení

„Je to velké povzbuzení, že nejde jen o můj subjektivní pocit dobré práce. Člověk na ní pracoval dlouho a snažil se ji zpracovat co nejlépe,“ uvedla absolutní vítězka oboru Vědy o Zemi Kristýna Lungová, jejíž úspěšná práce se věnovala roli vody v severozápadním regionu ostrova Haiti. „Vycházela jsem z vlastního z tříměsíčního výzkumu a zabývala jsem se otázkou, jaký může mít přístup k vodě vliv na zdraví, zemědělství, drobné podnikání i denní režim tamních obyvatel,“ objasnila Lungová.

Autorovi nejvýše hodnocené práce v oboru Fyzika Jakubovi Navaříkovi udělalo ocenění především nečekanou radost. „Obvykle se spíše motivují mladší studenti, takže vítězství je pro mne jako pro doktoranda příjemné překvapení,“ uvedl Navařík, jehož práce byla zaměřena na vývoj systému, který detekuje a měří radioaktivní záření.

Úspěšní byli všichni…

Vyhlášení výsledků vyneslo mimořádná stipendia, věcné ceny a diplomy celkem čtrnácti autorům nejlepších prací v jednotlivých oborech, kteří se umístili na prvních třech místech v bakalářské, magisterské a doktorandské sekci. Vybrané práce byly odměněny rovněž finančními a věcnými cenami partnerů soutěže, výzkumných center a kateder.

Podle hlavní koordinátory soutěže Tatjany Nevěčné z katedry fyzikální chemie uspěli všichni už tím, že se soutěže zúčastnili a zkusili si vystoupení před hodnotící komisí. „Kromě samotné práce se hodnotí také její prezentace a odpovědi na otázky poroty,“ přiblížila hodnotící kritéria Nevěčná.

…a mohlo jich být víc

Letošní účast i úroveň soutěžních prací je podle organizátorů srovnatelná s předchozími roky. „Celkový počet je slušný, ale vzhledem k tomu, že se pasujeme do role výzkumné fakulty, očekával bych, že zapojení bude větší. Je to hlavně na katedrách, jak studenty motivují k tomu, aby se nestyděli své výsledky prezentovat,“ poznamenal proděkan fakulty Roman Kubínek, který spolu s vedoucími odborných komisí ocenění předával.

Využít příležitosti k prověření svých schopností by mohlo více studentů, zejména absolventských ročníků, i podle Nevěčné. „I když je to výběrová soutěž, měl by si podle mého názoru každý druhý zkusit, co taková prezentace a obhajoba obnáší,“ zdůraznila Nevěčná.

Soutěž O cenu děkana proběhla na olomoucké přírodovědě už pojedenácté. Její tradici každým rokem potvrzuje snaha vedení fakulty motivovat studenty k účasti na výzkumné činnosti a dalšímu působení ve vědě a poznávání napříč celým oborovým spektrem.

Kompletní seznam výsledků je ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.