Přírodovědecká fakulta zvýšila stipendium pro studenty jedoucí do zahraničí

Jednání akademického senátu přírodovědecké fakulty.
Foto: Martina Šaradínová
čtvrtek 19. února 2015, 14:22 - Text: Martina Šaradínová

Studenti přírodovědecké fakulty, kteří zamíří na studijní pobyt, výzkumnou stáž či letní školu do zahraničí delší 30 dní, mohou čerpat vyšší stipendium na podporu střednědobých a dlouhodobých mobilit, s výjimkou pobytů v rámci Erasmu. Rozhodl o tom ve středu akademický senát fakulty. Namísto dosavadních 1200 korun se stipendium zvyšuje na 3000 korun.

„Je to jedna z možností, jak využít stipendijní fond účelně, a sice na podporu internacionalizace fakulty. Předpokládáme, že zvýšením motivačního stipendia dosáhneme zlepšení evidence a vykazování, které se pak promítne do koeficientu K,“ uvedl děkan Ivo Frébort, který návrh senátorům předkládal.

Kromě motivačního aspektu má stipendium sloužit mimo jiné k pokrytí nezbytných administrativních výdajů, které má student s přípravou mobility. Peníze může využít například i na cestovní náklady. „Důležité je, že tato částka je dlouhodobě udržitelná, systém poskytování stipendia je jednoduchý a přehledný,“ uvedl proděkan pro zahraniční záležitosti Zdeněk Hradil.

Se zvýšením částky očekává i větší zájem ze strany studentů o tento příspěvek. Ten totiž nebyl v uplynulých letech moc velký, což mohlo souviset se spíše symbolickou hodnotou stipendia.  Například v akademickém roce 2012/2013 o ně požádalo 17 studentů, o rok později jich bylo 34 a v letošním akademickém roce 19.

Stipendium je určeno pro studenty bakalářských, magisterských a doktorských studijních programů, kteří vyjedou na jakoukoliv zahraniční mobilitu v trvání 30 nebo více dní. Student může žádat o stipendium za každou realizovanou mobilitu. Bližší informace jsou dostupné ZDE. Další možnosti, jak svým studentům v zahraničí finančně přilepšit, mají jednotlivé katedry.

Z přírodovědecké fakulty letos vyjíždí na zahraniční stáže zhruba 70 studentů, z toho 54 díky programu Erasmus. Naopak z ciziny na jednotlivé katedry letos zamířilo 15 zahraničních studentů.  Cílem vedení fakulty je proto nejen motivovat vlastní studenty k zahraničním pobytům, ale i vyrovnat dosavadní nepoměr mezi vyjíždějícími a přijíždějícími posluchači. Řada studentů vyjíždí na zahraniční stáže za podpory různých výzkumných a vzdělávacích grantů pracovišť, na kterých  vykonávají své diplomové práce. Vedení fakulty ale zatím nemělo o těchto výjezdech dostatečné informace.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.