Přírodovědecká fakulta zná první kandidáty na nového děkana

Irena Smolová a Ivo Frébort.
Koláž: Žurnál UP
pátek 8. listopadu 2013, 15:14 - Text: Velena Mazochová

Proděkanka Irena Smolová a proděkan Ivo Frébort jsou první dva známí uchazeči o post děkana přírodovědecké fakulty. Jako první vyjádřili souhlas s kandidaturou.

Celkem obdržela volební komise osmnáct jmen. „Dvanáct z navržených osobností svou kandidaturu zamítlo. Čtyři ji ještě zváží,“ uvedl předseda volební komise a akademického senátu Marek Jukl. Termín na rozmyšlenou uplyne 20. listopadu, kdy komise zveřejní konečný seznam kandidátů.

O rekordní počet návrhů se podle Jukla zasloužil především jeden z navrhovatelů, který předložil celkem čtrnáct jmen. „Právě drtivá většina z nich kandidaturu odmítla. Každopádně máme zatím jisté dva souhlasy a možná jich bude i víc. Budou to tedy skutečné volby, nikoli schválení jediného kandidáta,“ doplnil Jukl.

Kandidáti na děkana se akademické obci představí na shromáždění, které se uskuteční v aule přírodovědecké fakulty 27. listopadu od 15 hodin. Termín voleb byl stanoven na 4. prosince.

O novém děkanovi rozhodne akademický senát přírodovědecké fakulty, který tvoří čtrnáct akademiků a sedm studentů. Ke zvolení je třeba nadpoloviční většiny jejich hlasů. V případě, že nevyberou žádného z uchazečů ani ve třetím kole, budou vyhlášeny nové volby.

Současný děkan Juraj Ševčík svůj mandát už neobhajuje, neboť příští rok v únoru končí jeho druhé funkční období. Jeho nástupce by se měl funkce ujmout ke stejnému datu. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.