Přírodovědecká fakulta si pořídila externí defibrilátor

Tajemník fakulty Petr Velecký s přístrojem pro záchranu života.
Foto: Martina Šaradínová
středa 20. listopadu 2013, 14:21 - Text: Martina Šaradínová

Automatický externí defibrilátor, který si pro záchranu života pořizují mnohé radnice, obchodní centra či hasiči, si našel cestu i na akademickou půdu. Od pondělí je k dispozici na recepci přírodovědecké fakulty, jež přístroj pořídila za zhruba 50 tisíc korun.

„Doufám, že jej nebudeme muset nikdy použít. Vycházeli jsme ale z toho, že sídlíme v rozsáhlé budově, v níž se pohybuje velké množství lidí. Mnozí bývají pod velkým psychickým tlakem, pořádáme i akce pro veřejnost a také například zlaté či stříbrné promoce, které navštěvují starší lidé. Ti všichni mohou být potenciálními rizikovými skupinami,“ řekl tajemník fakulty Petr Velecký.

Nápad pořídit si přístroj podle něj zrál na fakultě delší dobu. „Poslední rozhodujícím faktorem byly přednášky o první pomoci, které jsme v minulosti opakovaně pořádali. Řekli jsme si, proč nejít ostatním příkladem,“ objasnil tajemník.

Defibrilátor je dostupný na recepci po sedm dnů v týdnu. Přístroj je koncipován tak, aby ho mohly pro laickou resuscitaci využít i zcela nepoučené osoby. „Na ovládání je velice jednoduchý. Má grafický i hlasový výstup, který zachránce navádí, jak má postupovat,“ doplnil Velecký.

V Olomouci se automatický externí defibrilátor nachází na radnici, vlastní ho například i městská policie a hasiči.

Automatizovaný externí defibrilátor je přístroj určený pro širokou veřejnost, který pomáhá se záchranou téměř každé obětí srdeční zástavy. Nejčastější prvotní příčinou náhlé zástavy je infarkt myokardu. K zástavě také dochází například při vážném úrazu elektrickým proudem, po zástavě dýchání, po vážné alergické reakci nebo třeba v důsledku vrozené vady.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.