Přírodovědecká fakulta příští rok podpoří internacionalizaci

Budova přírodovědecké fakulty na Envelopě.
Ilustrační foto: Pavel Konečný
čtvrtek 11. prosince 2014, 16:22 - Text: Pavel Konečný

Rozdělení financí na přírodovědecké fakultě bylo včera hlavním bodem jednání akademického senátu. Děkan Ivo Frébort diskutoval se senátory o rozpočtu a vše nasvědčuje tomu, že fakulta bude podporovat internacionalizaci.

Metodiku roku 2012 s daty vztaženými k roku 2014 považuje děkan Frébort za nejlepší pro sestavení příštího rozpočtu. Chce tak vybalancovat situaci, kdy fakulta dostává z ministerstva peníze za studenty dopředu, ale peníze za vědecký výkon až zpětně. Pokud systém nastavíme dobře, bude vyhovovat, ať se děje cokoliv, důležitý je prvek stability,“ řekl Frébort senátorům.

Při rozdělování peněz mezi katedry u plateb za studenty chtěl děkan v koeficientu K, tedy kvality, zohlednit 25 procenty internacionalizaci. Odhadem by to mohlo činit deset až 12 milionů korun. „Dosud jsme koeficienty A a K nerozlišovali, nyní bychom to měli zavést,“ naznačil Frébort. Zároveň od senátorů očekával návrhy, podle jakých kritérií dělit zbývající část peněz z koeficientu K.

Ministerstvo školství bude v příštím roce platit vysokým školám za méně studentů. Pokles činí zhruba šest procent, ale výše příspěvku se z dosavadního průměrného normativu 33 965 korun mírně zvedne. díky tomu, že přírodovědecká fakulta přijme asi o šest procent studentů více, bude zřejmě jedinou, která bude mít proti předchozímu roku pozitivní bilanci.

Přírodovědecká fakulta s více než čtyřmi tisíci studentů letos do rozpočtu dostala 240 milionů za výuku a 215 za vědecký výkon. „Předpokládám mírné navýšení na studenty, díky příspěvku na studenta, a očekávám umírněný nárůst příspěvku za vědu, do deseti procent,“ uvedl pro Žurnál Frébort.

Dodal, že vedení se snaží metodiku financování sestavit tak, aby byla motivační i pro tvorbu vědeckých publikací nebo grantů. „Principy bylo nutné senátorům říct, ohlasy mě potěšily, stejně jako pracovní atmosféra,“ konstatoval Frébort.

Definitivní verzi rozpočtu na rok 2015 bude senát schvalovat na jaře. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.