Přírodovědecká fakulta poprvé hostí mezinárodní fórum Quantum Structures

Dnešní jednání konference zahájil plenární přednáškou Franklin Schroeck z University of Denver.
Foto: Velena Mazochová
čtvrtek 26. června 2014, 14:25 - Text: Velena Mazochová

Desítka špičkových odborníků z Evropy a Ameriky přijala v tomto týdnu pozvání do Olomouce na mezinárodní konferenci ke kvantovým strukturám. Prestižní interdisciplinární fórum, které se koná každé dva roky v různých zemích, hostí přírodovědecká fakulta poprvé.

Olomoucké pořadatelství představuje podle vedoucího katedry algebry a geometrie Radomíra Halaše především ocenění dosavadních výzkumných výsledků pracoviště. „Právě ty vedly na posledním jednání výboru Mezinárodní asociace pro kvantové struktury k poctě zorganizovat tuto prestižní konferenci v Olomouci. Jde zároveň o prezentaci fakulty i univerzity,“ zdůraznil Halaš.

Hlavním smyslem konference Quantum Structures 2014, která končí v pátek,  je propojit všechny oblasti kvantové mechaniky a její aplikace a podpořit komunikaci mezi výzkumníky z celého světa. Mezinárodní mezioborové setkání  zároveň umožňuje mladým vědcům prezentovat své výsledky a získat zpětnou vazbu od zkušených kolegů z předních vědeckých pracovišť.

„Interdisciplinární setkání sdružuje odborníky z oborů matematiky, fyziky nebo například filozofie přírodních věd, kteří se věnují kvantovým strukturám z matematického nebo fyzikálního hlediska,“ doplnil Michal Botur z olomoucké katedry.

K hlavním přednáškám získali organizátoři přední vědce z univerzit a výzkumných pracovišť v Kanadě, Spojených státech amerických, Velké Británii nebo Itálii.  „Když máme významné zvané řečníky a atraktivní program, jsou pak ochotni přijet i další přední odborníci,“ zdůraznil Botur.

Na dopolední plenární přednášky navazují celý týden jednání v sekcích, na nichž mohou účastníci prezentovat výsledky  vlastních výzkumů. Konference je otevřena také doktorandům a studentům olomoucké přírodovědecké fakulty a spolupořádající Masarykovy univerzity.

Konference Quantum Structures se koná pravidelně každé dva roky v Evropě nebo Americe. Poslední dvě odborná setkání  se uskutečnila v Bostonu a italském Cagliari. Letošní ročník pořádá přírodovědecká fakulta ve spolupráci s Masarykovou univerzitou v Brně a Slovenskou akademií věd v Bratislavě v rámci projektu Algebraické metody v kvantové logice.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.