Přírodovědecká fakulta nechyběla na kongresu didaktiky matematiky

Josef Molnár (vpravo) a Jaroslav Švrček na kongresu didaktiky matematiky v Hamburku.
Foto: archiv JM
sobota 30. července 2016, 08:31 - Text: Martina Šaradínová

Na nejprestižnějším celosvětovém kongresu didaktiky matematiky, který se v těchto dnech koná v Hamburku, nechyběli zástupci přírodovědecké fakulty. Výsledky své práce na něm prezentovali proděkan Josef Molnár a Jaroslav Švrček, oba z katedry algebry a geometrie. Mezi účastníky nepatřili k nováčkům, na ICME (International Congress on Mathematical Education) byli již potřetí.

„ICME je nejprestižnější celosvětový kongres didaktiky matematiky, na němž účastníci prezentují jak výsledky svých vědeckých bádání, tak  i zkušenosti z každodenní práce v hodinách matematiky. Jsou to velmi užitečná setkání, také letos z něj mám jen ty nejlepší dojmy. Jsem přesvědčen, že se za reprezentaci naší republiky a Univerzity Palackého  nemusíme stydět, o čemž svědčí i to, že jsme volenými zástupci ČR ve vrcholných světových orgánech v oblasti našeho působení,“ uvedl proděkan Molnár.

Kongres pořádala International Comission on Mathematical Instruction (ICMI), v níž každou členskou zemi reprezentuje jediný zástupce. Za Českou republiku jím je profesor Molnár, který se zúčastnil hlavního jednání, na němž bylo zvoleno nové vedení ICMI. Participující součástí ICMI je World Federation of National Mathematics Competitions  (WFNMC), v jejíž exekutivě dlouhodobě působí Jaroslav Švrček jako editor časopisu Mathematics Competitions. ICMI navazuje na práci sekce didaktiky matematiky v rámci Mezinárodní matematické unie (IMU), která sdružuje matematiky celého světa a s přestávkami způsobenými oběma světovými válkami existuje už déle než 100 let.

Jaroslav Švrček v Hamburku prezentoval problematiku práce s matematickými talenty v rámci mezinárodních matematických soutěží, zejména nově vytvořenou týmovou soutěž žáků z Polska, Slovenska a České republiky. Profesor Molnár představil prostřednictvím posteru výsledky výzkumu zaměřeného na testování geometrické představivosti žáků středních škol v ČR, Slovinsku, Polsku a na Slovensku. Na výzkumu se podílely i dvě studentky doktorského studijního programu Didaktika matematiky na katedře algebry a geometrie.

Oba olomoučtí matematici se ICME zúčastnili také v roce 2008 v Monterrey v Mexiku a v roce 2012 v Soulu v Jižní Koreji. Letošní 13. kongres uvítal téměř čtyři tisíce účastníků. Jeho týdenní program se uzavře 31. července.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.