Přírodovědecká fakulta letos investuje do přípravy a zahájení projektů

Ilustrační foto: Imrich Veber
pátek 27. března 2015, 08:43 - Text: Martina Šaradínová

Především přípravu projektů pro rozvoj přírodovědecké fakulty v následujících třech letech obsahuje investiční plán pro letošní rok, který na svém posledním jednání schválil akademický senát. Počítá s přípravou zastínění západní a jižní fasády hlavní budovy na Envelopě či studií rozvoje areálu v Holici. Realizace se letos dočká například oprava střechy Společné laboratoře optiky, rekonstrukce hromosvodu hlavní budovy či dobudování parku, parkoviště a vnějšího značení v Holici. Letos je na investice vyčleněno 128 milionů korun.

Senátoři schválili rozdělení peněz z fondu reprodukce investičního majetku i fondu provozních prostředků. Vyšli vstříc požadavkům kateder na dofinancování nákupu přístrojového vybavení z Národního programu udržitelnosti i dalších projektů.

Senátoři podpořili i investice, které se letos rozběhnou, ale s jejichž ukončením se počítá až v příštích letech. Do této skupiny spadá mimo jiné i zastínění západní a jižní fasády hlavní budovy směrem na třídu 17. listopadu.

„V této části budovy dochází k přehřívání pracoven a místností. Proto jsme zahájili jednání s autorem budovy architektem Janem Hájkem, který bude ve spolupráci se specialisty na vzduchotechniku a klimatizaci navrhovat varianty zastínění fasády.  S realizací počítáme v příštím roce,“ uvedla tajemnice Jana Zimová.

Potíže s hromosvody skončí

Naopak ukončena by už letos měla být rekonstrukce hromosvodu.  Nevhodně řešený bleskosvod se totiž ukázal jako příčina častých závad na elektronických zařízeních v budově, například nouzovém osvětlení či zabezpečovacích systémech. „Dochází k přepětí, které elektroniku ničí. Musíme přistoupit k nápravě, uplatnili jsme to i jako reklamaci na dodavatele stavby. Zatím není jisté, zda nám ji uzná. V každém případě letos hodláme potíže s hromosvody odstranit. Obdobný problém řešíme i v Holici. Abychom ochránili tamní drahé přístroje před výkyvy napětí, budeme instalovat velký zdroj nepřerušovaného napájení,“ objasnila Zimová. K letošním drobnějším investicím podle ní patří opravy rozvodů v suterénu budovy, v níž se nachází katedry geoinformatiky a zoologie. V havarijním stavu je i střecha Společné laboratoře optiky, společně s její obnovou řemeslníci zateplí část čtvrtého nadzemního podlaží.

V části přírodovědecké fakulty na ulici Šlechtitelů je v plánu v souvislosti s projektem Centra biologických oborů dobudování parkoviště u vstupní brány včetně oplocení i dokončení parku s jezírkem, v němž se objeví nové lavičky a další mobiliář.

Pokročit by měla i projektová příprava výstavby nové budovy F1, která rozšíří stávající objekt F2. „Předpokládáme, že peníze na ni bychom mohli získat v některém z operačních programů v příštím programovacím období. Budova bude primárně sloužit pro Centrum regionu Haná a Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů, jejichž kapacita je už naplněna. S budovou se počítalo od počátku, ale kvůli krácení dotací se nakonec nestavěla,“ vysvětlila Zimová. 

Studie pro dostavbu

Letos by měla vzniknout i územní studie pro dostavbu celého areálu v Holici. Měla by zahrnout opravu komunikací a technické infrastruktury, vytvoření systému svozových míst, doplnění mobiliáře, rozšíření a úpravu zeleně i zvelebení ploch kolem komunikace od hlavní brány směrem k menze. V menze se počítá s rozšířením a zkulturněním venkovního posezení. Studie by měla navrhnout i varianty pro vyřešení palčivého problému areálu, jímž je nedostatek výukových prostor a především chybějící zázemí pro studenty. „Jedna z myšlenek, která se jeví jako reálná, je modernizace auly a vytvoření zázemí pro studenty, případně bufetu, v přízemí budovy A. Druhou variantou je výstavba nového objektu na volném prostranství mezi hlavní a vedlejší bránou. V bývalé budově Výzkumného ústavu rostlinné výroby by zase měly po rekonstrukci vzniknout sklady, zázemí pro správu budov či ekonomické oddělení i podatelna,“ nastínila některé možnosti tajemnice.

V roce 2014 přírodovědecká fakulta věnovala na investice 75,1 milionu korun. Z toho bylo na nákup přístrojů a jiného vybavení určeno 60,6 milionu korun, zbytek šel na stavební práce. Letos fakulta věnuje na přístrojové a jiné vybavení 111,8 milionu korun, stavební činnost si vyžádá 16,2 milionu korun.


Komentáře

Radek Dvořák
08-04-15 13:25
Potíže s hromosvody neskončí, problém který neexistuje nelze vyřešit. U aktivního hromosvodu instalovaném na budově PřF je pouze legislativní zmatek v normách. Zde opravdu platí rčení "Kolik odborníků, tolik názorů". Pokud je mi známo, nikdo prozatím nezjišťoval, zda hromosvod nějaký atmosferický výboj svedl, případně zda blesk budovu v minulosti zasáhl. Toto lze provést zběžnou kontrolou, případně instalovat zařízení registrující svedené blesky. Problémy s přepětím souvisí s transformátory 22kV při odpojení a následném připojení budovy k VN, kdy v obou případech vznikají napěťové špičky. Kritická situace bývá zejména v noci a o víkendech, tedy v době nízkého odběru, kdy jsou v provozu právě v článku zmíněná zařízení. V budově jsou instalovány přepěťové ochrany 1.3 kV v rozvaděčích a dále 230 V ve vybraných zásuvkách. Vzhedem ke skutečnosti, že dosud nebylo přepětím zničeno žádné zařízení chráněné přepěťovou chranou 230 V je řešením instalace přepěťových ochran na vybraných okruzích.

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.