Přírodovědecká fakulta hostí finále robotické soutěže

Ilustrační foto: Lukáš Richterek.
středa 6. listopadu 2013, 14:52 - Text: Velena Mazochová

Roboty vytvořené ze stavebnice Lego schopné splnit zadané úkoly představí účastníci celostátního finále soutěže v robotice First Lego League. Soutěžní týmy žáků a studentů z Olomoucka a severní Moravy se utkají v sobotu v prostorách přírodovědecké fakulty. Ti nejlepší postoupí do mezinárodního kola.

Letošní ročník s názvem Nature's Fury je zaměřen na řešení následků přírodních katastrof. „V průběhu čtyř soutěžních kol budou účastníci prezentovat řešení výzkumného úkolu, design robota a vlastní týmovou práci. Divácky nejatraktivnější zážitek slibuje hra robotů Robotgame, během níž musí roboti samostatně ve vyhrazeném čase splnit co nejvíce připravených úloh,“ uvedl za pořadatele Radek Ježowicz.

Nejlepší z třinácti týmů postoupí do prosincového mezinárodního semifinále v Jeseníku a budou mít také šanci na účast v Central Europe Final FLL, které se uskuteční v lednu v německém Paderbornu. Letošního ročníku soutěže s celosvětově jednotným zadáním se účastní přes osm set týmů ze sedmi evropských zemí.

Roboticky a přírodovědně zaměřená celosvětová soutěž First Lego League vznikla na konci devadesátých let v USA s cílem zpřístupnit dětem od 10 do 16 let svět vědy a techniky. V Česku ji připravila Česká liga robotiky za podpory ministerstva školství už poosmé. Organizace olomouckého turnaje se ujal Dům dětí a mládeže Olomouc ve spolupráci s přírodovědeckou a pedagogickou fakultou. Zahájení soutěže je připraveno na 9. listopadu od 9 hodin.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.