Přírodovědecká fakulta chce snížit mortalitu ptáků, zabezpečí nejrizikovější místa

Kontrastní fólie v přízemí přírodovědecké fakulty zamezí nárazům ptáků do skel.
Ilustrační foto: Viktor Čáp
pátek 27. května 2016, 08:01 - Text: Martina Šaradínová

Kontrastní fólie, které ptáky ochrání před nárazy do skleněných tabulí, se objeví v příštích měsících v přízemí budovy přírodovědecké fakulty. V pilotní fázi jimi fakulta opatří pro ptáky nejrizikovější místa, a to ještě před podzimním tahem opeřenců. Součástí návrhu opatření, která mají výrazně snížit mortalitu ptáků narážejících do objektu, je rovněž příprava výsadby zeleně v okolí budovy. Řešení ve středu odsouhlasil fakultní akademický senát, podle nějž by náklady na první etapu neměly překročit 300 tisíc korun.

Navržený postup vznikl na základě jednání vedení fakulty se zástupcem České společnosti ornitologické Evženem Tošenovským. „Prosklené přízemí je pro ptáky nejnebezpečnější, může mít na svědomí 60 až 70 procent všech úhynů. Pokud se polepy udělají správně, obvykle se mortalita sníží o 90 až 95 procent,“ objasnil senátorům Tošenovský. Podle něj je potřeba, aby se polepy na nejrizikovějších místech objevily před podzimním tahem ptáků, kdy zraněných či uhynulých jedinců přibývá.

Vedení fakulty již pracuje na zajištění polepů podle návrhu architekta. Ve snaze snížit finanční náročnost celé akce postupuje ve spolupráci s ornitology. „Naší prioritou je spolupráce s Českou ornitologickou společností jak při jednáních s výrobcem fólií, tak při jejich samotné instalaci,“ objasnila tajemnice fakulty Jana Zimová. 

Dalším navrženým krokem je výsadba zeleně poblíž nejrizikovějších míst v dostatečné hustotě a do výšky zhruba pěti metrů. Druhovou skladbu a umístění výsadby budou pracovníci fakulty konzultovat s ornitology i autorem stavby.

Mortalita ptáků po nárazu do skla je druhou nejčastější příčinou úhynu opeřenců kvůli lidské činnosti. V Evropě z tohoto důvodu uhyne každý rok na 100 milionů ptáků. Jak zaznělo na jednání akademického senátu, problém se týká i v Olomouci řady objektů. Na tuto problematiku hodlá upozornit program, který připraví Pevnost poznání. K řešení problému budou moci finančně přispět i akademici či širší veřejnost například nákupem plyšových ptáčků či samolepek. 

Současné vedení se problémem zabývá od počátku svého funkčního období. Snažilo se najít řešení, které by zahrnovalo jak snížení mortality ptáků, tak stávající nedostatečné stínění a omezené možnosti větrání interiérů, což způsobuje problémy studentům a zaměstnancům. S doplněním celé předsazené konstrukce bohužel nesouhlasil autor stavby. Z technických důvodů nelze využít ani další alternativu – rozbití jednolitých ploch barevnými stínícími markýzami a roletami. K dohodě dospěly zúčastněné strany v případě kontrastních fólií. Náklady byly odhadnuty na tři miliony korun, týkaly se ale polepů celé budovy včetně výškových prací. Po dohodě s ornitology a z rozhodnutí senátorů fakulty se nejprve provede pilotní část. Její účinnost následně zhodnotí odborný monitoring ornitologů. Na základě jeho výsledků rozhodne fakulta o dalším postupu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.