Přírodovědcům přednášel jeden z nejcitovanějších vědců

Patrik Schmuki (vpravo) získal pamětní medaili UP.
Foto: Martina Šaradínová
středa 7. května 2014, 15:53 - Text: Martina Šaradínová

Fyzikální chemik Patrik Schmuki z Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg byl dnes dalším hostem prestižního přednáškového cyklu Rudolf Zahradník Lecture Series, který pořádá Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM). Od rektora Jaroslava Millera převzal za vynikající vědecké výsledky pamětní medaili Univerzity Palackého.

Profesor Schmuki přednesl v aule přírodovědecké fakulty přednášku s názvem Samouspořádávající se struktury oxidu titaničitého: Příprava, vlastnosti, aplikace.

Schmuki patří k nejcitovanějším vědcům

„Profesor Schmuki  je skutečně jedním z pionýrů v oblasti elektrochemických nanotechnologíí. Jeho původní práce týkající se přípravy porézních struktur na bázi oxidu titaničitého jsou velmi citované. A co víc, spousta těchto nanosystémů nachází uplatnění, mimo jiné ve fotoelektrochemických aplikacích,“ uvedl ředitel RCPTM Radek Zbořil, který přednáškový cyklus zaštiťuje.

Podle něj německý vědec spolupracuje s optickou a chemickou skupinou RCPTM.  „Společně vyvíjíme nové přístupy k tenkým filmům pro přímé solární štěpení vody. Od jeho návštěvy si slibujeme, že spolupráci v této oblasti ještě rozvineme. Styčné body nacházíme i u oxidů železa, což je další oblast, které se Patrik Schmuki v posledních letech věnuje,“ doplnil Zbořil.

Jaro ve znamení velkých jmen

„Rok 2014 je na naší univerzitě neuvěřitelně bohatý na velká jména. Vystupovali zde známí vědci v rámci přednáškového cyklu Rudolfa Zahradníka, nedávno z Olomouce odjel z Academia filmu fyzik Lawrence Krauss, v červnu přijede Noam Chomsky. Jsem rád, že dnes jsme uvítali dalšího hosta, který je rovněž mezinárodně uznávaný,“ uvedl Miller. Schmuki má na svém kontě více než 450 vědeckých prací, které se dočkaly přes 19 tisíc citací.

Cílem přednáškového cyklu je představit na české půdě nejslavnější a nejúspěšnější světové vědce zejména v oblasti chemického a materiálového výzkumu. V Olomouci již vystoupili profesor coloradské univerzity Josef Michl, Andrey Rogach působící v Hongkongu, Mark Ratner z Northwestern University či Wolfgang Lindner z Vídně. Všichni patří k nejvýznamnějším představitelům současné světové chemie. V březnu pronesl přednášku i zakladatel české kvantové chemie a bývalý předseda Akademie věd ČR Rudolf Zahradník. Sedmé pokračování cyklu je připraveno na 20. května. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.