Přírodovědcům bude přednášet světově uznávaný polymerní chemik František Švec

Prof. František Švec bude přednášet ve čtvrtek v aule PřF.
Zdroj: archiv FŠ
pondělí 6. června 2016, 08:00 - Text: Martina Šaradínová

Přednáškový cyklus Rudolfa Zahradníka, který pořádá Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) s cílem představit na olomoucké akademické půdě světově uznávané vědce z oblasti chemie a materiálových věd, pokračuje již jedenáctou přednáškou, tentokrát špičkového odborníka na aplikace nových polymerů v analytické chemii Františka Švece z Kalifornské univerzity v Berkeley. Ve čtvrtek bude od 12:20 v aule přírodovědecké fakulty přednášet o současných trendech v přípravě a aplikacích porézních monolitů v separačních metodách, zejména chromatografii.

„V jeho práci se protíná makromolekulární chemie a separační věda. Profesor Švec se věnuje syntéze a charakterizaci polymerních porézních materiálů, které slouží pro separaci, ale jsou díky svému velkému povrchu a širokým možnostem jeho funkcionalizace využívány i jako mikroreaktory, například pro štěpení peptidů,“ uvedl Petr Bednář z RCPTM.

Profesor Švec je absolventem Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Před odchodem do zahraničí působil v Makromolekulárním ústavu Akademie věd ČR. V USA pracoval nejprve na Cornellově univerzitě, pak přesídlil na Kalifornskou univerzitu v Berkeley, kde současně působí i v Molecular Foundry of the Lawrence Berkeley National Laboratory.

Právě v laboratoři profesora Švece v Berkeley v minulosti pobýval i Petr Bednář. „Vycestoval jsem do jeho laboratoře, neboť mě velmi zajímalo téma využití polymerů v chromatografii. Studoval jsem tam vlastnosti monolitických materiálů zejména s ohledem na jejich využití jako stacionárních fází v kapilárních separačních technikách. Pan profesor byl vždy vstřícný, velmi dobře se s ním komunikovalo. Srší nápady a díky svému rozhledu a mimořádným zkušenostem, jež přesahují polymerní a separační vědu, je schopný rychle vymyslet zajímavé téma, navrhnout efektivní řešení problému. Ale stejně tak rychle dokáže vycítit slepou uličku ve výzkumu,“ vzpomíná na zahraniční stáž Bednář.

Profesor Švec je autorem více než 400 publikací, které mají přes 26 tisíc citací. Je šéfeditorem časopisu Journal of Separation Science a editorem řady dalších prestižních časopisů zaměřených na separační vědy a analytickou chemii.

V rámci Rudolf Zahradník Lecture Series, který se koná od roku 2013 pod záštitou ředitele RCPTM Radka Zbořila, v Olomouci vystoupila řada významných představitelů současné světové chemie. V tomto akademickém roce to byl britský chemik Peter Sadler z University of Warwick ve Velké Británii a fyzikální chemik Pavel Jungwirth. V říjnu uzavře letošní ročník přednáška profesora Enokiho z Tokia na téma magnetických uhlíkových struktur.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.