Přírodovědci získali dvě desítky koordinátorů pro střední školy

Dagmar Zlámalová, Dagmar Petrželová a proděkan přírodovědecké fakulty Josef Molnár.
Foto: Velena Mazochová
pondělí 14. dubna 2014, 08:43 - Text: Velena Mazochová

Téměř dvacítka studentů zareagovala na výzvu přírodovědecké fakulty a přihlásila se k aktivní spolupráci se středními školami. V pozici koordinátora se tak většina z nich bude vracet do míst svého středoškolského studia a propagovat přírodovědné obory mezi případnými uchazeči o studium v Olomouci.

„Spolupráce s fakultními středními školami probíhá už patnáct let. Nyní se do ní zapojují kromě učitelů a doktorandů také studenti, kteří jako absolventi jejich prostředí dobře znají,“ uvedl proděkan Josef Molnár. Jejich úkolem bude koordinace konkrétních popularizačních aktivit – exkurzí, přednášek, soutěží a předávání informačních materiálů.

Stěžejním záměrem je přilákat středoškoláky ke studiu na přírodovědecké fakultě. „Koordinátoři například před uzávěrkou přihlášek na vysokou školu spolupracují s maturanty a pomáhají jim při výběru vysoké školy, nastíní jim, jaké obory se u nás studují nebo jaké možnosti uplatnění tady získají,“ přiblížila Dagmar Zlámalová z děkanátu fakulty. Výhodou v propagaci fakulty je podle ní generační blízkost. „Jejich vzájemná komunikace je neformální,“ dodala Zlámalová.

Přírodovědecká fakulta dlouhodobě spolupracuje s téměř čtyřiceti středními školami v oblastech celé Moravy – od Opavy či Frýdku-Místku přes Jeseník, Olomouc, Přerov nebo Valašské Meziříčí až po Kroměříž, Holešov a Zlín. „Kromě jedné máme všechny školy pokryté koordinátory z řad učitelů, doktorandů nebo studentů,“ doplnila Zlámalová.

Vliv těchto aktivit na míru zájmu o studium přírodovědných oborů je ale podle Molnára jen těžko ověřitelný. „Těch faktorů je hodně, ale podle ohlasů středoškolských učitelů ovlivňuje práce koordinátorů pozitivně celkovou atmosféru na škole,“ uvedl Molnár. Přidanou hodnotu spolupráce si podle něj mohou připsat i sami koordinátoři. „Tím, že univerzitu a fakultu propagují a zjišťují potřebné informace, sami ji objevují, dovídají se o ní víc a získávají k ní nový vztah,“ dodal Molnár.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.