Přírodovědci v Holici mají lepší zázemí pro výuku i výzkum

Zrekonstruovaná budova přinese lepší zázemí studentům i vyučujícím.
Foto: Martina Šaradínová
středa 1. července 2015, 07:29 - Text: Martina Šaradínová

Studenti i pedagogové především biologických oborů přírodovědecké fakulty mají k dispozici modernější pracovny, laboratoře, herbárium i zvířetník s pokusnými zvířaty. Umožnil to projekt CenBiol – Centrum biologických oborů PřF UP Olomouc – Holice za téměř 95 milionů korun, jehož realizace v těchto dnech skončila.

„Rekonstrukce budovy byla nutná, protože technicky již nevyhovovala a potřebovali jsme také lepší technologické zázemí. Rekonstrukce přinesla zkvalitnění podmínek pro výuku studentů biologických a dalších oborů fakulty, které odpovídají moderním trendům,“ uvedl vedoucí realizačního týmu Vladan Ondřej.

Díky evropskému projektu se obnovy a modernizace dočkaly laboratoře, pracovny, zvířetník, herbárium i skleníky. Projekt zapadá do komplexně pojaté a z velké části již zrealizované obnovy holického areálu, v němž díky podpoře z evropských zdrojů vyrostly nové objekty a některé stávající prošly opravou.

„Projekt CenBiol byl logickým vyústěním a završením snah o komplexní řešení a zabezpečení výuky a výzkumu v holickém areálu, který univerzita získala v roce 1993 od zaniklého Výzkumného ústavu zelinářského,“ doplnil Ondřej.

 

Projekt CenBiol (CZ.1.05/4.1.00/11.0245) se uskutečnil v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace – PO4 – Infrastruktura pro výuku na vysokých školách spojenou s výzkumem. Celková výše dotace činila 94,7 milionu korun. Z toho 85 procent hradila ze svých prostředků Evropská unie, patnácti procenty přispěl státní rozpočet České republiky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.