Přírodovědci probouzeli u středoškoláků zájem o vědu

Týdenní práci na katedře ekologie středoškoláci představili pozvaným žákům základních škol.
Fotogalerie: Martina Šaradínová
pátek 16. ledna 2015, 14:01 - Text: Martina Šaradínová

V mladé vědce se v tomto týdnu proměnili studenti Střední školy technické a zemědělské z Nového Jičína. Pod vedením odborníků z přírodovědecké fakulty prováděli rozbory půdy, sledovali mikroorganismy ve vodě nebo v přírodě hledali doklady o přítomnosti bobra.

Výsledky týdenní práce dnes na katedře ekologie a životního prostředí představili středoškoláci svým mladším kolegům ze základních škol. S novojičínskou technickou a zemědělskou školou fakulta spolupracuje dlouhodobě. „Nyní jsme společně připravili týdenní program, během kterého se studenti seznámili s tím, co se na naší katedře dělá. Některé to může motivovat k tomu, aby si k nám podali přihlášky,“ uvedl vedoucí katedry Emil Tkadlec, podle nějž se akce uskutečnila již druhým rokem.

Univerzitní prostředí poznávalo díky projektu Moravskoslezského kraje Podpora přírodovědného a technického vzdělání 19 novojičínských středoškoláků, studentů třetího ročníku oboru Ekologie a biologie.  Sbírali data v terénu, pracovali v laboratořích, absolvovali teoretické kurzy. 

„Studentům se zde moc líbilo.  Rozvinuli si zejména chemické znalosti, ale pronikli třeba i do mikrobiologie. Naučili se nové dovednosti, protože mohli pracovat s přístroji, které na střední škole nemáme, navíc pod dohledem špičkových odborníků. Je dobré, že viděli, jak je práce časově náročná,“ uvedla učitelka středoškoláků a absolventka olomoucké fakulty Radka Janýšková.

Středoškoláci pracovali ve čtyřech skupinách. Dozvěděli se nové informace o tropech či lužních lesích, získali základy entomologie, vyhledávali v terénu křečky pomocí radiotelemetrie. „Chci jí na vysokou školu a tato zkušenost mi prospěla. Zaměřuji se hlavně na biologii, ale líbí se mi i ekologie.  Líbila se mi práce v terénu i v laboratoři, nejtěžší byla asi mikrobiologie,“ prozradila studentka Lucie Obroučková.

Prezentace středoškoláků si přijelo poslechnout 40 žáků z pěti základních škol z Nového Jičína, Fulneku a Suchdola nad Odrou. Následně si prohlédli laboratoře i skleník.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.