Přírodovědci podpořili další mladé talenty

Úspěšný tým: Tomáš Fürst (zleva), Jakub Dostál, Monika Machalová a Pavel Ženčák.
Foto: Martina Šaradínová
úterý 28. června 2016, 08:00 - Text: Martina Šaradínová

Studenty olomouckého Slovanského gymnázia Moniku Machalovou a Jakuba Dostála matematika ve škole baví, a proto se rozhodli rozšířit své obzory nad rámec středoškolského učiva. Díky spolupráci s odborníky z přírodovědecké fakulty se zapojili do soutěže Badatel i Středoškolské odborné činnosti. V celostátním kole SOČ Jakub Dostál v kategorii Matematika a statistika obsadil bronzovou příčku, která mu navíc vynesla nominaci na Českou hlavičku.

Student druhého ročníku gymnázia zaujal porotu prací nazvanou Nový způsob simulace šíření epidemie ve společnosti. „Práce se převážně zabývala modelováním komplexních sítí, což je v dnešní době dynamicky se rozvíjející obor, který určitě bude mít v budoucnu velké uplatnění. Pracovali jsme se stochastickým modelováním a vytvořili nový model. Vypadá to, že nic obdobného se dosud nikde nepoužívá. Dá se říct, že jsme do této oblasti přinesli něco nového,“ vysvětlil podstatu svého úspěchu Dostál.

Když se školitel učí spolu se studentem

Zhruba od loňského října pracoval pod vedením Tomáše Fürsta z katedry matematické analýzy a aplikací matematiky. Jeho školitel nicméně přiznává, že nadějný mladý matematik se poměrně rychle z jeho odborného dozoru vymanil.  Společně museli zvládnout problematiku, která se učí jen na některých vysokých školách. Disciplína vznikla teprve kolem roku 2000. „Protože v této oblasti nejsem odborník, musel jsem i já vstřebávat nové informace. Nakonec se ukázalo, že Jakub postupuje daleko rychleji. Pokud se ukáže, že jeho model je použitelnější než ty dosud využívané, byl bych rád, aby to skončilo odborným článkem o nové třídě modelů epidemií,“ prozradil Fürst.

Gymnazista má už za sebou účast v matematické či fyzikální olympiádě, nyní ale musel poprvé zpracovat odbornou studii. Třetí místo v celostátním kole ho potěšilo, i když – jak říká – to mohlo být z jeho strany ještě lepší. „Byl bych rád, kdyby se mi i díky podobným soutěžím podařilo v budoucnu získat stipendium na nějaké univerzitě v zahraničí. Zatím mám pocit, že bych se modelování komplexních sítí chtěl věnovat dál,“ doplnil student, který tak trochu paradoxně najde letos na vysvědčení z matematiky chvalitebnou.

Téma práce ji napadlo při brigádě

Jeho kolegyně ve stejné kategorii soutěžila s prací Optimalizace roznášky tiskovin. Téma souvisí s její letní brigádou, kdy roznášela letáky do schránek. „Napadlo mě při tom, jestli by se dala spočítat nejkratší cesta pro projití dané lokality. Zašla jsem proto za doktorem Ženčákem a společně jsme vytvořili program, který navrhne nejkratší trasu. Lokalitu si můžeme představit jako graf, pracovali jsme s teorií grafu. Bavilo mě především to, jak se dá matematika propojit s praxí,“ uvedla studentka.

Pavel Ženčák z katedry matematické analýzy a aplikací matematiky si spolupráci s ní pochvaluje. „Když přijde někdo, kdo má motivaci a chce něco dokázat, je to výborné. Kdybychom takový zájem viděli u všech našich studentů, bylo by to dobré,“ řekl Ženčák.

Pro studentku druhého ročníku gymnázia bylo nejtěžší zvládnout vysokoškolskou matematiku a začít s programováním, s nímž dosud neměla žádnou zkušenost. V celostátním kole SOČ skončila na 14. místě. „Troufala jsem si na krajské kolo, ale že se dostanu do celostátního kola, jsem nečekala. Byla jsem z toho nadšená a je to vynikající zkušenost,“ potvrdila dívka, která má ve škole nejraději matematiku a fyziku. I proto zvažuje studium na VUT či ČVUT, nebránila by se ale ani studiu v zahraničí. Zatím ji na podzim čeká mezinárodní konference v Srbsku, kam pojede díky účasti v projektu Badatel. Oba gymnazisté se v rámci něj účastnili i letošní 10. konference mladých přírodovědců v Olomouci. S přírodovědeckou fakultou spolupracoval i Petr Sedláček z Gymnázia Kroměříž, jenž v celostátním kole SOČ obsadil 16. příčku.

Nominaci na Českou hlavičku loni získal gymnazista Tomáš Heger, který rovněž spolupracuje s vědci z přírodovědecké fakulty. Letos uspěl jak v Badateli, tak ve SOČ, kde v oboru Zdravotnictví skončil druhý.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.