Přírodovědci nabídnou kurzy v angličtině

Zdeněk Hradil
Nový proděkan přírodovědecké fakulty pro mezinárodní záležitosti.
Foto: Martina Šaradínová
středa 21. ledna 2015, 08:23 - Text: Martina Šaradínová

Vytvořit nabídku kurzů v cizím jazyce a přehledně ji zahraničním studentům prezentovat na webových stránkách – to je jeden z prvních cílů nového proděkana přírodovědecké fakulty pro mezinárodní záležitosti Zdeňka Hradila. 

Proděkan hodlá také dál rozvíjet mezinárodní atmosféru na fakultě, podporovat pořádání letních škol a motivovat studenty k zahraničním studijním pobytům a stážím.

„Když mezinárodní vztahy dobře fungují, je to jeden z benefitů univerzitního života. Ale musí to být podloženo smysluplnou spoluprací a studenti k tomu musí být systematicky vedeni. V rozvíjení mezinárodních vztahů a internacionalizaci fakulty ale očekávám spíše evoluci než revoluci,“ uved Hradil, který se proděkanské funkce ujal počátkem ledna.

Spolupráce ve vědě i výměny studentů

Na přírodovědecké fakultě se podle něj dají vypozorovat dvě strategie, díky nimž jednotlivá pracoviště vztahy se zahraničními partnery budují a rozvíjejí. První z nich spočívá v tom, že akademici mají v zahraničí hodnotné partnery a pracují s nimi na společných výzkumných projektech. Prospěch z toho mají také doktorandi, kteří se do vědecké práce zapojují.

„Druhý model využívají zejména katedry, které vědecký podtext nemají z různých důvodů tak vysoký, ale zase mohou být atraktivní pro studenty. Mají dobře propracovanou síť zahraničních partnerů například v rámci programu Erasmus. Z toho profitují bakalářští a magisterští studenti. Podle mě je dobrá právě kombinace těchto dvou principů,“ domnívá se proděkan.

Díky projektu Post UP je nyní na fakultě zhruba 50 zahraničních postdoků, kteří se věnují vědě. Příliš vysoký není počet studentů, kteří na fakultu míří z ciziny díky Erasmu a podobným programům. V tomto akademickém roce jich je 16, naopak z fakulty do zahraničí vyjede kolem 80 studentů.

Nejdříve kurzy, pak akreditace 

Lákadlem pro zahraniční studenty by mohly být kurzy vedené v angličtině. Katedry v nich mohou prezentovat to, v čem vynikají.

„Chci kolegy požádat, aby v nejbližší době kurzy ve svých oborech navrhli. Vytvoříme přehlednou nabídku a viditelně ji vystavíme na webových stránkách. V okamžiku, kdy se podaří katedře účastníky kurzů získat, budeme to honorovat navíc. Později můžeme připravit i propojené specializované kurzy a nabídnout je,“ řekl Hradil. 

Cizinci se nesmí cítit odstrčení

Kurzy by mohly být mezikrokem k akreditaci celých oborů v cizích jazycích. V současné době jsou v angličtině akreditovány doktorské studijní programy a v případě magisterského studia pouze mezinárodní rozvojová studia a geoinformatika. Na fakultě jsou nyní jen čtyři platící studenti. Pracuje zde ale celá řada zahraničních vědců, zejména v Centru regionu Haná, Regionálním centru pokročilých technologií a materiálů nebo na katedře optiky.

„Musíme dále budovat mezinárodní prostředí, aby se zde cizinci necítili odstrčeni. Znamená to vést dvojí komunikaci, v češtině a angličtině, a umožnit cizincům dostat se snáze k informacím,“ zdůraznil proděkan. I proto plánuje zkvalitnění anglické mutace webových stránek, v angličtině vychází i fakultní Zpravodaj.

O záměru rozšířit tříčlenný proděkanský tým informoval děkan Ivo Frébort fakultní akademický loni v říjnu. Vedoucího katedry optiky jmenoval proděkanem od 1. ledna letošního roku.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.