Přírodovědci mají zástupce v národním kole soutěže FameLab

Jan Tomáštík (druhý zleva) a Jakub Navařík (druhý zprava) v oblastním kole soutěže FameLab.
Foto: FL
sobota 5. dubna 2014, 08:43 - Text: Martina Šaradínová

Přírodovědecká fakulta bude mít svého zástupce v národním kole popularizační soutěže pro mladé vědce FameLab. V oblastním kole ve Zlíně totiž uspěl posluchač doktorandského studia Jan Tomáštík ze Společné laboratoře optiky. Laické publikum i odbornou porotu zaujal výkladem o detekci kosmického záření. O postup do mezinárodního kola bude usilovat v květnu v Praze.

„Soutěže jsem se zúčastnil poprvé, dozvěděl jsem se o ní zhruba před dvěma měsíci. Řekl jsem si, že zkusím přerušit nadvládu studentů Univerzity Karlovy v této soutěži,“ uvedl Tomáštík. Druhým zástupcem přírodovědecké fakulty byl Jakub Navařík z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů.

Každý soutěžící má na vysvětlení zvoleného vědeckého tématu pouhé tři minuty. Jeho výklad musí být odborně správný, ale také srozumitelný pro laiky a pokud možno i zajímavý. „Obsahem jsem si byl poměrně jistý, ale největší problém mi dělalo vejít se do časového limitu. Celé jsem to pojal jako velmi dramatický výklad, nepotřeboval jsem ani pomůcky. Vyhýbal jsem se odborným výrazům, hodně jsem používal přirovnání,“ prozradil student, který dal své přednášce název Nové okno do vesmíru.

Před květnovým národním finále ho čeká ještě víkendové soustředění s anglickými lektory. Svoji přednášku bude muset zřejmě také mírně upravit. „Patrně se na problematiku podívám z trochu jiného úhlu. Téma ale měnit nehodlám. Myslím si, že hodně zaujalo,“ doplnil doktorand.

FameLab účastníkům nabízí šanci zlepšit své schopnosti v oblasti popularizace vědy a komunikace s médii. Právě této oblasti se chce mladý vědec věnovat i v budoucnu. Spolu s kolegy proto inicioval na fakultě vznik studentského spolku UP Crowd, jehož smyslem bude popularizace vědy i fakulty samotné.

Soutěž FameLab vznikla v Anglii v roce 2004 a od té doby se úspěšně šíří po světě. Letos se do ní zapojí 26 zemí ze čtyř kontinentů. V Česku se klání koná pod záštitou předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše. Organizaci zajišťuje British Council ve spolupráci s Nadací Tomáše Bati a Spolkem Adeto. Soutěže se mohou zúčastnit studenti, studentky, vědečtí a pedagogičtí pracovníci starší 21 let, kteří se věnují matematice, medicíně, technickým oborům či přírodním vědám.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.