Přírodověda má poprvé více peněz za vědu než za studenty

Děkan Ivo Frébort na jednání senátu (uprostřed).
Foto: Velena Mazochová
středa 26. března 2014, 08:23 - Text: Velena Mazochová

Senátoři přírodovědecké fakulty včera schválili rozpočet pro rok 2014. Objem přidělených financí na vědu poprvé přesahuje sumu získanou za počet studentů. Fakulta bude v tomto roce hospodařit s přibližně 800 miliony korun. Kromě státní dotace bude čerpat projektové prostředky ve výši přes 300 milionů.

Návrh rozpočtu spolu s novou metodikou rozdělení státní dotace předložil akademickému senátu děkan Ivo Frébort. Státní dotace pro fakultu letos představuje přibližně 470 milionů korun. „Definitivní rozdělení prostředků pro každé pracoviště někdy trvalo až do listopadu. Nyní už dnes každý vedoucí katedry ví, co má k dispozici a v jakých zdrojích,“ uvedl bezprostředně po schválení Frébort.

Větší část státní dotace přitom představuje suma přidělená na základě dosažených výsledků vědy a výzkumu. „Poprvé bude fakulta hospodařit s větším objemem financí na vědu než na počet studentů. Její vědecký výkon se oproti loňskému roku zvýšil o více než deset procent,“ popsal děkan.

Rozdělení finančních prostředků na jednotlivá pracoviště včetně podílu na provozních nákladech se řídí změněnou metodikou, která zjednodušuje pravidla pro stanovení příspěvku na centrální jednotky a způsob jeho rozdělení na fakultě.

„V minulosti se příliš nezohledňovalo, jakým způsobem jednotlivá pracoviště přispívají k celkovému objemu financí na fakultě. Nyní se v metodice oddělily zdroje na vědu a výuku, které se dříve spojovaly a teprve potom přerozdělovaly. Už ale v minulém roce bylo financí na vědu daleko víc a přerozdělení představovalo značný administrativní i ekonomický problém,“ uvedl Frébort.

Nový způsob dělení financí podle děkana umožní vedoucím pracovníkům s nimi lépe nakládat. „Snažíme se, aby přemýšleli a mohli plánovat, aby neskončili ve ztrátě, ani ve zbytečném přebytku,“ dodal Frébort. Přijatá metodika zároveň obsahuje i ochranný mechanismus zabraňující případnému propadu, který by ohrozil fungování pracoviště.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.