Přednáškové odpoledne bylo poctou dvěma významným chemikům

Oslavenci Milan Kotouček (vlevo) a Zdeněk Stránský.
Foto: Martina Šaradínová
čtvrtek 11. června 2015, 08:52 - Text: Martina Šaradínová

„Oslavencům z akademické obce moc neříkají medaile a věhlas v médiích. Ale cení si toho, že jsou uznáváni svými studenty, kteří pak pokračují v jejich odkazu. Oba jubilanti patří k těm, na něž vzpomíná řada studentů,“ uvedl přednáškové odpoledne předseda olomoucké pobočky České společnosti chemické Vilím Šimánek z lékařské fakulty. Přednášková odpoledne tato společnost pořádá pravidelně, vždy nejméně dvakrát během akademického roku. Velmi často jsou motivována právě významným životním jubileem některého ze členů.

„Velice si vážíme toho, že pro nás byla tato akce uspořádána, protože máme málokdy příležitost se setkat. Moc nás to potěšilo. Aktuální dění na fakultě ale stále sledujeme, “ řekl za oba oslavence Zdeněk Stránský.

Profesor Šimánek připomněl, že oba chemici v minulosti obdrželi zřejmě všechna ocenění, která univerzita či Česká společnost chemická uděluje. Mimo jiné jsou laureáty Hanušovy medaile, která je nejvyšším vědeckým vyznamenáním České společnosti chemické za zásluhy o rozvoj chemie.  „Oba také patří k zakladatelům studia odborné chemie na fakultě. Do té doby se zde totiž studovala pouze chemie pro pedagogické účely, tedy pro budoucí učitele,“ doplnil Šimánek.

Jako formu poděkování oslavencům považoval své vystoupení Jan Petr, který pronesl přednášku s názvem Kam směřuje kapilární elektroforéza. „Oba pány profesory jsem zažil jako pedagogy a velmi si jich vážím. I v průběhu doktorského studia jsem s nimi řadu věcí konzultoval. Jsem rád, že jsem mohl říct něco o tom, co děláme a kam to směřuje,“ uvedl Petr.

Svoji vědeckou práci také představila Danuše Tarkowská z Laboratoře růstových regulátorů v přednášce nazvané Od rtuťové kapky k rostlinné buňce. Profesor Kotouček vedl její diplomovou práci. Poděkovat svým učitelům přijel i Aleš Gavenda, který nyní působí ve společnosti Teva. Hovořil o analýze fyzikálních vlastností léčivých látek.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.