Přednášková série Rudolfa Zahradníka uvítá odborníka na „mokré“ elektrony

Profesor Pavel Jungwirth.
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin AV ČR
pátek 8. dubna 2016, 08:52 - Text: Martina Šaradínová

Významný fyzikální chemik Pavel Jungwirth z Ústavu organické chemie a biochemie (ÚOCHB) Akademie věd České republiky bude dalším hostem v tuzemsku ojedinělého přednáškového cyklu Rudolf Zahradník Lecture Series, jehož cílem je představit nejvýznamnější vědce světového formátu z chemického a materiálového výzkumu. Profesor Jungwirth vystoupí v aule Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v úterý 12. dubna v 11:30 a zaměří se na problematiku „mokrých“ elektronů.

„Je několik důvodů, proč jsem velmi potěšen, že právě Pavel Jungwirth přijal mé pozvání. Především je to jeden z nejlepších současných výpočetních chemiků, přičemž jeho práce mají velký mezioborový přesah do biochemie nebo medicíny. Pavel také nějakou dobu pracoval pod vedením profesora Zahradníka, jehož jméno náš cyklus nese. A v neposlední řadě je to vynikající přednášející a skvělý společník,“ uvedl ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Radek Zbořil, který přednáškový cyklus zaštiťuje. 

Informace o rozpouštění elektronů ve vodě a jejich následných reakcích jsou důležité pro celou řadu oblastí, od pochopení mechanismů radiační terapie nádorů až po chemické procesy v meziskladech s jaderným odpadem.

„Ve své přednášce se zaměřuji na strukturu a dynamiku hydratovaného elektronu, který si navzdory své klíčové roli v radiačních procesech ve vodě zachovává svou prchavost,“ uvádí Jungwirth v abstraktu své přednášky nazvané Objasnění komplexního chování elektronu ve vodě (Unraveling the complex nature of hydrated electrons in conventional and non-conventional ways). Studiu způsobů, jimiž se elektrony a ionty šíří ve vodě, se věnuje dlouhodobě. Jeho tým například pomocí záběrů ultrarychlé kamery a molekulových simulací odhalil nečekaný mechanismus známé explozivní reakce alkalických kovů ve vodě, při které hydratované elektrony hrají hlavní roli. Článek loni otiskl časopis Nature Chemistry.

Pavel Jungwirth vystudoval fyziku na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy se zaměřením na chemickou fyziku. Dlouhodobě působil na Kalifornské univerzitě v Irvine, na Jihokalifornské univerzitě v Los Angeles a na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. V současné době vede vědecký tým v ÚOCHB. Publikoval přes 260 původních prací v mezinárodních časopisech, které nasbíraly přes 9000 citací. S jeho populárními příspěvky se lze setkat na stránkách týdeníku Respekt nebo ve vědecko-populárních pořadech Českého rozhlasu a České televize.

Přednáškový cyklus slavnostně zahájil v březnu 2014 zakladatel české kvantové chemie a bývalý předseda Akademie věd ČR Rudolf Zahradník. Od té doby v Olomouci vystoupila řada významných představitelů současné světové chemie. Zatím posledním hostem byl britský chemik Peter Sadler z University of Warwick ve Velké Británii. V letošním akademickém roce se akademické obci počátkem června představí František Švec z Kalifornské univerzity v Berkeley, který patří k světovým odborníkům na aplikaci nových polymerů v analytické chemii.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.