Přednáška Rudolfa Zahradníka přilákala světové chemiky i studenty

Rudolf Zahradník hovořil o chemii v tuzemsku i ve světě.
Fotogalerie: Pavel Konečný
středa 26. března 2014, 16:22 - Text: Martina Šaradínová

Přednáškou s názvem Slovo o chemii u nás a ve světě zahájil dnes zakladatel české kvantové chemie a bývalý předseda Akademie věd ČR Rudolf Zahradník na přírodovědecké fakultě prestižní přednáškový cyklus nesoucí jeho jméno. Výklad svého učitele sledovaly ve zcela zaplněné aule i další dvě osobnosti světové vědy – profesor coloradské univerzity Josef Michl a nositel národní ceny Česká hlava Pavel Hobza.  

  VIDEO ZDE.

Vědci svou přítomností ocenili činnost Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM), jež přednáškový cyklus Rudolf Zahradník Lecture Series pořádá. V tuzemsku ojedinělá série hostí mezinárodně uznávané vědce zejména z oblasti chemie, nanotechnologií a materiálového výzkumu. Jméno zakladatele Učené společnosti ČR nenese náhodou.

„Rudolf Zahradník je nestorem české chemie. Je za ním nejen spousta mimořádných vědeckých prací, ale i žáků, kteří vyrostli pod jeho vedením ve světově uznávané vědecké osobnosti. Skutečnost, že propůjčil přednáškovému cyklu své jméno, je oceněním pro mě osobně, ale i pro celou univerzitu. Jsem si jist, že tento cyklus bude v budoucnu pevně spojen se jménem Univerzity Palackého podobně jako třeba festival Academia film Olomouc,“ uvedl ředitel RCPTM Radek Zbořil, pod jehož záštitou se přednášky konají. 

Zahradník spojil své jméno s přednáškovým cyklem s pocity radosti a vděčnosti. „Člověk by musel být nadutý, aby kompliment, kterého se mi zde dostalo, pokládal za něco samozřejmého. Bůh je mi svědkem, že to tak neberu,“ řekl Zahradník.

Ocenění vědeckého centra

Účast na slavnostní přednášce, před níž Zahradník převzal od prorektora Miroslava Mašláně pamětní medaili Univerzity Palackého, chápou vědci i jako ocenění dosavadní práce Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů. Podle Zahradníka mají zdejší badatelské aktivity často průkopnický charakter. „Jde o badatelsky zralé dílo, vždy dotažené do řádného konce, které má ve světě velký a povzbudivý ohlas. Obdivuji, že tyto týmy dokážou pracovat s gramovými i metrákovými kvanty, vyžaduje-li to praxe. Takových výzkumných sestav je u nás věru málo,“ dodal Zahradník. Podle něj RCPTM může být inspirací nejen pro většinu vědeckých institucí v České republice, ale i na mnoha místech ve světě.

„Naší přítomností chceme ukázat, že ve zdejším centru se dělá velmi kvalitní věda, a to nejen aplikovaná, ale i základní,“ řekl jeden z nejcitovanějších českých vědců Pavel Hobza.

Jako velmi slibné hodnotí pracoviště i Michl, který je editorem nejprestižnějšího chemického časopisu současnosti Chemical Reviews. „Zatím se stále ještě rozvíjí, ale už v něm vznikla řada pozoruhodných výsledků. Vždy si rád vyposlechnu, co je zde zase nového,“ připojil se s uznáním Michl.

Inspiraci je dobré hledat u těch nejlepších

Ambicí organizátorů přednáškového cyklu je představit na české půdě nejslavnější a nejúspěšnější světové vědce zejména v oblasti chemického a materiálového výzkumu. V Olomouci již vystoupili kromě Josefa Michla také Andrey Rogach působící v Hongkongu, Mark Ratner z Northwestern University či Wolfgang Lindner z Vídně, kteří patří k nejvýznamnějším představitelům současné světové chemie.

„Věda je především o myšlence a ta velmi výrazně souvisí s termínem inspirace. Pokud se chcete inspirovat ve vědě, je vždy dobré inspirovat se těmi nejlepšími. Všechny přednášky, které se už uskutečnily, potvrdily, že se záměr povedl. Inspirovaly spoustu kolegů z centra ke spolupráci, ostatně dnes spolupracujeme i s profesorem Michlem,“ uvedl Zbořil. I mezi potvrzenými řečníky pro rok 2014 jsou podle něj velká jména ověnčená desítkami prestižních ocenění.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.