Pomáhejte chudým, vyzval studenty jihoafrický diplomat

Noel N. Lehoko při besedě se studenty.
Foto: Martina Šaradínová
úterý 24. září 2013, 14:51 - Text: Martina Šaradínová

K podpoře chudých lidí v rozvojovém světě vyzval dnes během besedy se studenty na přírodovědecké fakultě bývalý velvyslanec Jihoafrické republiky v České republice a nynější velvyslanec v Indonésii Noel N. Lehoko. Absolvent olomoucké lékařské fakulty stačil zavzpomínat i na svoje studia na alma mater a prozradil, že vedle Afričana je také Moravákem.

Se studenty dnes diplomat hovořil o globálních problémech světa. „Lidé by neměli být spokojení se svým komfortním životem, ale hlavně mladí by měli navštívit rozvojové země a pomáhat tam. Získají velmi silné zkušenosti, které formují jejich charakter. Učí se tamní jazyk, poznávají kulturu, pomáhají místním lidem se zemědělstvím, vzděláváním, budují nové školy,“ uvedl Lehoko. Mladé Čechy potkal například v Libyi, Kongu či Zambii, kde působili v různých mezinárodních organizacích.

S novými poznatky odcházela z debaty studentka čtvrtého ročníku regionální geografie Michaela Majerová. „Bylo zajímavé slyšet, že problémy nemáme jen v České republice, ale mnohem závažnější potíže řeší i jinde na světě. Je ale jasné, že člověk jako jednotlivec sám nic nezmůže,“ uvedla studentka.

Na studium se nezapomíná

Do Olomouce velvyslanec přijel především na ročníkové setkání se svými bývalými kolegy. Medicínu studoval v letech 1974 až 1980. Předtím než se vydal na diplomatickou dráhu, působil v Jihoafrické republice jako lékař v nemocnicích v Kapském městě a Pretorii. „Vzpomínali jsme na naše učitele, na to, jak jsme žili za komunismu. A pak jsme mluvili o současnosti, plánovali vzájemné návštěvy,“ uvedl Lehoko.

Na studium podle svých slov vzpomíná velmi rád. „Bydlel jsem na kolejích 17. listopadu. Už jsem od té doby několikrát navštívil, ale chtěl bych tam ještě někdy přespat. S Olomoucí mám spojená místa jako Svatý Kopeček, ale třeba i hotel Palác či někdejší hospodu Na Růžku. Chodil jsem tam na své oblíbené jídlo, smažený sýr s hranolky,“ zavzpomínal Lehoko. Užil si také studentských brigád v zemědělství či v tehdejším Seliku.

Afričan i Moravák

Přestože jako velvyslanec v Česku v letech 2000 až 2005 poznal i další části země, Morava mu je stále nejbližší. „Apartheid nás naučil vzájemně se nenávidět. Když jsem přijel do Olomouce, měl jsem strach i určitou averzi vůči bílým. Záhy jsem ale všechny rasové předsudky ztratil. Chodil jsem do rodin, lidé mě přijímali přátelsky. To jsem doma do té doby nezažil. Dodnes mám více přátel v České republice než v Jihoafrické republice,“ prozradil velvyslanec.

S olomouckou univerzitou, zejména katedrou rozvojových studií na přírodovědecké fakultě, je Lehoko v pravidelném kontaktu. V minulosti se zúčastnil například Letní školy rozvojové spolupráce. Další návštěvu plánuje za dva roky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.