Polní kázání přilákalo zhruba stovku zahrádkářů a zahradníků

Pracovníci VÚRV ukázali návštěvníkům kolekce léčivých rostlin a zelenin.
Foto: Martina Šaradínová
středa 17. června 2015, 16:18 - Text: Martina Šaradínová

Především zahrádkáři a zahradníci přišli dnes na Polní kázání na pozemky Výzkumného ústavu rostlinné výroby (VÚRV) v Olomouci – Holici, jenž je součástí Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. Zájemci si prohlédli porosty zelenin, aromatických, kořeninových i léčivých rostlin a dozvěděli se řadu novinek o jejich pěstování, množení i výzkumu.

„Polní kázání je určeno pro všechny, které zajímá pěstování zeleniny a léčivých rostlin. Snažíme se návštěvníkům představit práci s genovými zdroji zeleniny a léčivek. Mají možnost si prohlédnout jednotlivé kolekce a dozvědět se například o nových technologiích množení. Někteří návštěvníci se k nám vracejí pravidelně již řadu let,“ prozradil Karel Dušek z VÚRV.

Polní kázání má dlouholetou tradici. Ve VÚRV ho pořádají 20 let. Každoročně se akce zúčastní kolem stovky návštěvníků. „Účastníky většinou zajímá konkrétní druh zeleniny či léčivek a jdou už za konkrétními informacemi. Chtějí vědět, co je nového,“ doplnil Dušek.

Jeho slova potvrzuje Miroslav Pazdera z Olomouce. „Jsem z územního sdružení zahrádkářů a sám mám doma zahrádku. Zajímá mě hlavně česnek, přišel jsem hlavně kvůli němu, abych zjistil něco nového,“ uvedl Pazdera.

Spokojený z Polního kázání odcházel i Jaromír Čubák. „Jsem zahrádkář, tak jsem se přišel poučit. Loni jsem se sem nedostal, což mě moc mrzelo. Dnes to bylo zajímavé, líbily se mi hlavně bylinky. Těším se na červenec, kdy tu bude Včelí den,“ prozradil Čubák.

Olomoucké pracoviště VÚRV opatruje ve svém genofondu genetický materiál zelenin, aromatických, kořeninových a léčivých rostlin z České republiky a střední Evropy. Uchovává přes 11 tisíc položek. Světově unikátní je například kolekce dlouhodenního vegetativně množeného česneku.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.