Plejádu Českých hlav na přírodovědecké fakultě završí chemik Pavel Hobza

Letošní cyklus Současná chemie uzavře přednáškou Pavel Hobza.
Foto: Pavel Konečný
pondělí 20. dubna 2015, 08:35 - Text: Martina Šaradínová

Jubilejní desátý ročník kurzu Současná chemie uzavře jeho iniciátor, průvodce a nejcitovanější český vědec Pavel Hobza. Ve středu v 15:00 vystoupí v aule přírodovědecké fakulty s přednáškou Svět nekovalentních interakcí.

„Profesor Hobza je nejen světově uznávanou kapacitou v oboru nekovaletních interakcí, objevitelem nepravé vodíkové vazby, jedním z nejcitovanějších vědců v oboru, ale hlavně skvělým řečníkem. Přednášky Současné chemie mám velmi rád a vždy se těším na chemii kolem nich v tom nejširším slova smyslu,“ uvedl vedoucí katedry fyzikální chemie Michal Otyepka.

Vedle svého působení v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR patří Pavel Hobza k vědeckým oporám přírodovědecké fakulty a Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů. Zabývá se teoretickou a výpočetní chemií, zejména nekovalentními interakcemi a jejich aplikacemi v chemii a biodisciplinách.

Letošní ročník cyklu nese podtitul České hlavy přednáší Současnou chemii. Hobza toto prestižní vědecké ocenění získal v roce 2008. Díky jeho pozvání na přírodovědecké fakultě letos přednášeli i další laureáti – biochemik Emil Paleček a lékař Josef Koutecký, o světově proslulém chemikovi Antonínu Holém a jeho výzkumu hovořil jeho někdejší kolega Zdeněk Havlas.

„Profesoru Hobzovi patří náš obrovský dík za to, že neúnavně s entuziasmem sobě vlastním přivádí na půdu přírodovědecké fakulty skvělé řečníky, kteří nás úžasným způsobem obohacují a inspirují,“ doplnil Otyepka. Všechny letošní přednášky se těšily velkému zájmu členů akademické obce.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.