Pevnost poznání začala šířit vědu

Pevnost poznání otevřela brány veřejnosti.
Fotogalerie: Robert Mročka a Vladislav Galgonek
pátek 17. dubna 2015, 12:42 - Text: Pavel Konečný

Centrum popularizace vědy Univerzity Palackého s názvem Pevnost poznání se dnes otevřelo prvním návštěvníkům. Jeho cílem je přiblížit vědu širší veřejnosti a nadchnout pro vědu a výzkum nejmladší generaci. Na včerejším slavnostním otevření nechyběli ani hlavní hosté festivalu AFO Lawrence Krauss a Richard Dawkins.

„Mám zvídavé děti, tak jsem si vzala v práci volno a vyrazili jsme,“ řekla matka šestileté Dominiky a osmiletého Daniela Veronika Šišmová. Její ratolesti mají nejraději hlavolamy a přírodu, i když z obřího hmyzu v korytě řeky měla Dominika skutečný respekt.

První den v Pevnosti poznání si nenechal ujít Jan Hluší. Dovnitř vzal čtyřletého Vaška, prasynovce z Prostějova. „Zajímá mě model oka nebo mozku. Za našeho mládí nic takového nebylo. Malý je rozumbrada, jeho bude zajímat všechno,“ poznamenal.

O den dříve zažil při slavnostním otevření dusík na vlastní kůži Pavel Hobza nejmladší, vnuk nejcitovanějšího českého vědce. „Jenom to trochu zašimralo,“ popsal svou zkušenost. Právě na děti a jejich hrátky s vědou je pevnost zaměřena. Odehrávat se v ní bude i výuka základních škol.

Záchrana i proměna památky

EXPOZICE:

Věda v pevnosti (historie)

Rozum v hrsti (logika a matematika)

Živá voda (hydrobiologie a geografie)

Světlo a tma (fyzika a optické jevy) 

Devět let strávil v dnešní Pevnosti poznání nálezce slavného Prečanova pokladu Vladimír Gračka na stavebně historickém průzkumu. „Změnilo se to k nepoznání,“ rozhlížel se Gračka před slavnostním přestřižením pásky. Ocenil, že architekti zachovali původní krovy, ale i nápisy na dřevěných sloupech. „Jsou tady jen dvě barvy, dřeva a omítky. Je to provedeno skutečně citlivě,“ dodal. Z bývalého dělostřeleckého skladu vynesl dvanáct kilogramů kovových předmětů. „Tady pod tím schodištěm jsme našli i medaili svaté Barbory, patronky dělostřelců,“ ukazuje. Většina ale byly náboje nebo mince. Nálezy jsou vystaveny naproti v prachárně.

Architekt Stašek Žerava z ateliéru Bonmot potvrdil, že chtěl maximálně zachovat autenticitu. „Je zřetelně poznat, co je původní a co je nová konstrukce, novotvar. Volili jsme takové materiály, aby k záměně nedošlo. Přistupovali jsme k tomu s velkou pokorou,“ objasnil Žerava.

Rektor Jaroslav Miller přiznal, že otevření Pevnosti poznání považuje za malý zázrak. Zvláště poté, co se uprostřed rekonstrukce ocitla v insolvenci stavební firma, která ji prováděla.

„Musím sklonit hlavu před kolegy, kteří díky neuvěřitelnému množství energie dotáhli vše do konce,“ řekl Miller. Proto mohl před hosty při otevření prohlásit, že má několikanásobnou radost. „Přírodovědecké fakultě se podařilo zachránit nádhernou historickou budovu. Troufám si říci, že kdyby se jí univerzita neujala, tak by možná za deset let už nestála,“ uvedl Miller.

Rektor doufá, že do Pevnosti poznání budou chodit děti, rodiny i školy a že je bude bavit věda prezentovaná populární formou. „V budoucnu se pak třeba stanou pilíři univerzity a badateli této země,“ přál by si rektor.

Pevnost poznání má podle Millera velký potenciál. „Po propojení s botanickou zahradou má šanci stát se místem, kam budou chodit desítky tisíc lidí,“ prohlásil rektor.

Primátor Antonín Staněk vyzdvihl, že i když je Pevnost poznání pátým českým science centrem, je prvním, které je součástí univerzity. „Je spojena s institucí, jejímž posláním je bádat a poznatky posílat dál. Jsem hrdý, že takové centrum v Olomouci vzniklo,“ řekl primátor a přirovnal Pevnost poznání k založení vědecké společnosti Societas eruditorum incognitorum in terris Austriacis v roce 1746.

Věda od odborníků

Děkan Ivo Frébort potvrdil, že přírodovědecká fakulta je silně výzkumně orientovaná. „Někdy máme pocit, že výsledky ale nejsme schopni předat veřejnosti. To by se nám nyní díky Pevnosti poznání a jejímu týmu mělo podařit,“ konstatoval Frébort.

Centrum je založeno na živé interakci a animačních programech. „Díky propojení s přírodovědeckou fakultou jsou v Pevnosti poznání skutečně odborníci a můžeme tak zajistit odbornou záštitu,“ zdůraznil ředitel science centra Matěj Dostálek. Interaktivní exponáty podle něj naplňují koncept neformálního vzdělávání. „Naše výukové programy doplňují školní osnovy. Chceme přispět ke vzdělání celé generace dětí a vychovat si i budoucí studenty,“ naznačil Dostálek.

Pevností poznání zatím prošlo asi 40 školních tříd a největší zájem byl o digitální planetárium, model oka a mozku, který zaujímá největší prostor. „Mozek je symbolem vědění a poznání, navíc je bez nadsázky centrálním počítačem organismu. Fascinuje nás svými schopnosti, ale často nás i zrazuje a je v něm ještě stále spousta tajů a neznámého,“ vysvětlila autorka expozice bioložka Ivana Fellnerová, proč pravě mozek je v Pevnosti poznání dominantní.

Webové stránky Pevnosti poznání najdete ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.