Pevnost poznání využije zkušenosti z britských science center

Proč a jak vědu popularizovat se snažil vysvětlit Karl Byrne.
Foto: Martina Šaradínová
čtvrtek 22. ledna 2015, 14:53 - Text: Martina Šaradínová

Zkušenosti z oblasti popularizace vědy i fungování science center předávají ode dneška zájemcům na přírodovědecké fakultě odborníci z Velké Británie. Zatímco dnes se zaměřili spíše na teorii, v pátek účastníky čekají praktické workshopy. Informace budou přínosem i pro vznikající Pevnost poznání.

Sérii přednášek a workshopů dnes zahájil ředitel programu festivalu vědy v britském Cheltenhamu a ředitel soutěže pro mladé popularizátory vědy FameLab International Karl Byrne. Přítomné studenty, pedagogy i vědce seznamoval s trendy v animaci a komunikaci vědy.

„Loni jsem byl na festivalu Academia film Olomouc a moc se mi tu líbilo. Když jsem se dozvěděl, že se zde otevírá centrum vědy, bylo pro mě samozřejmostí přijet a kolegům předat své zkušenosti. Věda je podle mne zásadní součástí lidského života a velmi důležité je i seznamovat veřejnost s jejími výsledky. Právě k tomu slouží science centra, která publiku umožňují poznat vědu zábavným způsobem,“ řekl Žurnálu Byrne. Úspěšným popularizátorům podle něj nesmí chybět nadšení, znalosti a schopnost umět věci vysvětlit.

Pozvání vedení Pevnosti pozvání přijal také manažer udržitelnosti v science centru At-Bristol Chris Dunford, lektor science centra Techniquest v Cardiffu Bryan Hatton a poradkyně tvorby programu pro plzeňskou Techmanii Mia Blundellová.

„Kromě toho, že se snaží předávat zájemcům teoretické znalosti, povedou v pátek i praktické workshopy pro zájemce o práci v Pevnosti poznání na pozicích animátorů či komunikátorů vědy. Toto je pro ně jedinečná možnost načerpat zkušenosti od odborníků,“ řekl vedoucí programu Pevnosti poznání Jakub Ráliš.

Hosté podle něj do Olomouce přijeli díky dlouhodobým vzájemným vztahů s Univerzitou Palackého a festivalem Academia film Olomouc. „Část jejich know-how budeme moci využít i v Pevnost poznání. Berou to jako přátelskou pomoc, nechápou nás jako konkurenci. Proto se rozhodli, že nám své zkušenosti předají,“ doplnil Ráliš.

Úvodní přednášku si nenechala ujít studentka chemie a fyziky Dagmar Slaninová. „Už jsem pomáhala na některých akcích pevnosti poznání i na dětském táboře. Práce s veřejností mě baví. Takže bych v tom chtěla pokračovat a plánuji přihlásit se do výběrového řízení, které bude Pevnost poznání vyhlašovat,“ prozradila Slaninová.

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.