Pevnost poznání se zpozdí kvůli úpadku stavební firmy

Ilustrační foto: Pavel Konečný a Pevnost poznání
pondělí 3. února 2014, 11:49 - Text: Martina Šaradínová

Otevření interaktivního muzea Pevnost poznání v Korunní pevnůstce se o několik měsíců opozdí. Stavební firma, která rekonstrukci bývalého dělostřeleckého skladu prováděla, totiž skončila v insolvenci. Univerzita Palackého proto letos v lednu odstoupila od smlouvy a připravuje podklady k novému výběrovému řízení. Na ministerstvo školství odešla žádost o prodloužení projektu o tři měsíce, tedy do února 2015.

„Dohodli jsme se s novým vedením fakulty, že by byla chyba projekt zastavit. Do poloviny března budeme mít připravené podklady pro výběrové řízení na nového dodavatele stavby, který stavbu dokončí,“ informoval senátory fakulty na jejich posledním zasedání hlavní řešitel projektu Lubomír Dvořák. Doplnil, že v průběhu června by měla být vybrána nová stavební firma, dokončení stavby je naplánováno na říjen letošního roku.

Projekt získal z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace dotaci 142 milionů korun, z toho zhruba 80 milionů korun je určeno na stavební práce. Dosud se proinvestovalo kolem 75 milionů korun, z toho asi 55 milionů korun na rekonstrukci. 

„Pevnost poznání je součástí přírodovědecké fakulty, převzali jsme za ni záruky. Pokud by nebyl projekt úspěšný, fakulta by musela dotaci vrátit. Věřím, že připravený plán je reálný a projekt se nám podaří dokončit,“ řekl děkan Ivo Frébort. Zdůraznil, že problematice se věnují pracovníci, kteří mají zkušenosti s výstavbou vědeckých center v areálu Holice. Pro zdárné dokončení projektu bude důležité také to, zda ministerstvo školství schválí jeho prodloužení o tři měsíce. 

Podle stavební specialistky Jany Zimové je klíčové dovršit do června všechna výběrová řízení a vybrat spolehlivou firmu, která stavbu dokončí. Počítat je třeba i s možností, že se náklady na rekonstrukci mírně zvýší. Pokud by se tak stalo, využije fakulta peníze ze svých rozpočtových rezerv. 

Stavební firma O.K.D.C. mont z Ostravy, která rekonstrukci prováděla, měla stavbu předat loni v září. To se ale nestalo. O dva měsíce později pak soud vyhlásil insolvenční řízení firmy. Koordinátorka projektu Blanka Krausová senátory ubezpečila, že firma dostala zaplaceno pouze za práce, které skutečně provedla. „Veškeré platby se prováděly po ukončení prací,“ uvedla Krausová.

Během výběrového řízení na nového dodavatele práce v budově neskončí. Odborníci tam budou mimo jiné instalovat rozsáhlé exponáty jako například planetárium, model mozku nebo koryto řeky. V budově je již dokončena obnova střechy a dřevěných konstrukcí, ve všech patrech je zabudované topení i většina zdravotechniky. Chybí například sádrokartony jednotlivých místností, skleněné příčky, výtahová šachta či schodiště.

Vybudováním Pevnosti poznání vznikne v olomouckém regionu první návštěvnické centrum, které přiláká hravou a zábavnou formou zejména děti a mládež k přírodovědným i společenským naukám. Vedle interaktivních expozic se součástí centra stanou také laboratoře, ateliéry i studia, kde najdou zázemí školy, rodiny s dětmi i turisté z domova a zahraničí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.