Pevnost poznání představí fascinující osudy slavných žen

Řeč bude v Pevnosti poznání i o Marii Terezii.
Foto: Martina Vysloužilová
pátek 4. března 2016, 07:34 - Text: Martina Vysloužilová

Muzeum vědy Pevnost poznání připomene slavné vědkyně a osobnosti minulosti. O víkendu 5. a 6. března nabízí interaktivní program, v němž animátoři jednotlivých expozic představí významné objevy a činy, které se týkají pouze něžného pohlaví. Doprovodný program je dárkem především pro všechny ženy, které 8. března oslaví svůj svátek.

V každé tematické sekci budou průvodci z řad studentů Univerzity Palackého vyprávět o významných objevech a činech, které se týkají něžného pohlaví. U velkého exponátu mozku představí například americkou genetičku Barbaru McClintock. Tato vědkyně byla průkopnicí nového pohledu na předávání a působení genetické informace. V roce 1983 dostala Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství.

V expozici Rozum v hrsti bude prezentace o Valentině Těreškovové, první ženě ve vesmíru. Na oběžnou dráhu vzlétla 16. června 1963 v kosmické lodi Vostok 6 a její let trval 3 dny. „I přesto, že nedostala příležitost studovat dobré školy, dokázala projít tvrdým výcvikem a dostat se až do vesmíru,“ připomněla koordinátorka expozice Pavlína Krejčí.

Průvodci přiblíží i osobnost Marie Terezie, která je jednou z tváří velkoformátového komiksu o historii bastionového opevnění. V expozici budou vystaveny obrázky a texty a malí návštěvníci si vyrobí barokní masky. „Ukážeme, jak vypadal denní rozvrh Marie Terezie, jaké dopisy si psala se svými dětmi a s manželem a hlavně, jak to bylo s tou zatrolenou povinnou školní docházkou,“ prozradila část programu Katka Kadlecová, koordinátorka expozice Věda v pevnosti.

V sekci Světlo a tma, která se věnuje fyzice, se zájemci dozvědí zajímavosti ze života významné astronomky a matematičky Hypatie z Alexandrie. Tato odvážná žena bude také jednou ze tří postav inscenace Něžnost poznání. Představení se koná 8. března v 19 hodin. Pro všechny diváky je zdarma. „Hypatia mě začala fascinovat hned ze začátku. Tolik odvahy, odhodlání, víry ve vyšší cíle a principy se dnes už skoro nevidí. Ona to všechno měla. A k tomu prý byla i velmi krásná a také smělá,“ řekla Zuzana Zimová, která slavnou  ženu v inscenaci ztvárnila. Kromě ní budou představeny osudy Marie Curie Skłodowské a fiktivní vědkyně budoucnosti, kterou autoři hry pojmenovali Václava. V rámci Mezinárodního dne žen bude v Pevnosti poznání výjimečně otevřeno až do 19 hodin.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.