Pevnost poznání navštívily o víkendu dvě tisícovky lidí

První víkend Pevnosti poznání.
Fotogalerie: Robert Mročka
pondělí 20. dubna 2015, 15:14 - Text: Pavel Konečný

Centrum popularizace vědy neboli Pevnost poznání o víkendu praskala ve švech. Každý den ji navštívilo bezmála tisíc lidí. A odcházeli s dobrým dojmem.

„Pevnost poznání je parádní. Moc dobrá příležitost, nejen pro děti, dozvědět se spoustu zajímavých věcí tím, že si je každý sám vyzkouší, sestaví nebo změní,“ uvedl na facebooku Pevnosti poznání Daniel Stach, jeden z návštěvníků. Ocenil, že v Pevnosti poznání jsou čtyři odlišné části, a přitom všechny promyšlené.

„Moc se mi líbila třeba simulace povodní, skvělá animace u čističky vod, ukázka aktivovaných center v mozku podle toho, co člověk zrovna (ne)dělá, prakticky vybavená periodická tabulka prvků nebo váha, která ukáže, kolik byste vážili na jednotlivých planetách, Měsíci a Slunci. A jsou samozřejmě exponáty, které si nemůžete nevyzkoušet,“ popsal Stach.

Líbí se mu, že organizátoři mysleli i na to, aby byly připravené stoličky pro nejmenší návštěvníky, aby se dostali k hlavolamu nebo mikroskopu. „A skvělí byli animátoři, kteří byli prakticky na každém kroku a ochotně vysvětlovali o co zrovna na konkrétním místě jde,“ dodal Stach.

Tomáš Zahradníček to za svou rodinu shrnul lakonicky. „Je to tady perfektní, určitě se sem vrátíme,“ uvedl.

Olomoučanka Eva Součková si postěžovala, že otvírací doba do pěti hodin je krátká. Nadchl ji ale dětský koutek a rekonstrukci označila za parádní. „Moc se povedla,“ prohlásila.

Koordinátorka expozice Rozum v hrsti Pavlína Krejčí hodnotila první dny otevření jako úspěšné. „Do pevnosti zavítalo mnoho návštěvníků různých věkových skupin. Byli zvídaví a měli zájem dozvědět se více informací o jednotlivých exponátech. Velikou odměnou, za veškerou odvedenou práci a vynaložené úsilí, bylo pro mě to, že jsem viděla na tvářích návštěvníků úsměvy, kteří byli expozicí okouzleni,“ uvedla Krejčí.

Pevnost poznání v Korunní pevnůstce je otevřena denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin. Animátoři ale doporučují přijít nejpozději hodinu před zavírací dobou. Doprovodný program je podle mluvčí Martiny Vysloužilové připraven i na příští víkend.

Více o Pevnosti poznání najdete ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.