Pevnost poznání je před otevřením, zaplňuje se exponáty

Návštěvníci se mohou v Pevnosti poznání těšit i na obří model oka.
Foto: Robert Mročka
sobota 10. ledna 2015, 08:57 - Text: Martina Šaradínová

První exponáty se již zabydlují v Pevnosti poznání v areálu Korunní pevnůstky. Na střední Moravě ojedinělé centrum popularizace vědy a výzkumu se veřejnosti otevře za necelé dva měsíce.

„Pevnost poznání bude víc než interaktivní muzeum, kde se mohou návštěvníci všech věkových kategorií zábavnou formou vzdělávat. Naším cílem je vytvořit místo setkání, kam se bude vracet široká veřejnost i studenti a zaměstnanci univerzity. Pravidelně zde chceme pořádat popularizační akce včetně tradičního Veletrhu vědy a výzkumu nebo festivalu Academia Film Olomouc,“ řekl ředitel Pevnosti poznání Matěj Dostálek. Právě během jubilejního 50. ročníku mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů otevře slavnostně brány muzea jedna z hvězd světové vědy. V březnu do něj zavítají základní a střední školy, které s univerzitou dlouhodobě spolupracují. 

Model mozku i oka

V současné době bývalý dělostřelecký sklad opanovali řemeslníci, stavebníci i tvůrci exponátů. Dohromady skládají například model mozku. „Ztemnělý vnitřní prostor bude rozdělený na tři samostatné tematické celky. Velkým lákadlem bude určitě projekce světelné neuronové sítě, která bude umístěna na vnitřní straně klenuté části exponátu. Na tmavém pozadí pak návštěvníci uvidí světelné efekty znázorňující neurony nebo gliové buňky,“ řekla Ivana Fellnerová z přírodovědecké fakulty.

Odborníci chtějí veřejnosti přiblížit anatomii mozku pomocí speciálních obrazovek. Návštěvníci si zvolí konkrétní lidskou činnost a zobrazí se jim část mozku, která tuto aktivitu řídí. Mozek bude součástí expozice Rozum v hrsti, v níž zájemci najdou například i 3D piškvorky, model šifrovacího stroje Enigma nebo fyzikální exponáty, které demonstrují fungování nakloněné roviny či pružiny.

Dominantou expozice Světlo a tma bude šestimetrová kopule digitálního planetária, které návštěvníky seznámí s astronomickými jevy a ukáže jim další zajímavé pořady v netradičním prostředí. „Atraktivní bude exponát věnovaný realitě kolem nás pro různé vlnové délky, tedy pro viditelné optické záření –světlo, ale i to neviditelné – ultrafialové, tepelné. Lidé nahlédnou také do obřího modelu lidského oka,“ uvedla Martina Vysloužilová z Centra popularizace vědy a výzkumu.

Propojení s historií

Bývalý velký dělostřelecký sklad v Korunní pevnůstce, kde muzeum vzniká, byl vybudován v roce 1857 a je významným dokladem vojenské historie města. Návštěvníci se proto dozví například i to, jak žili vojáci v pevnosti v polovině 18. století. Jednotlivé sekce přiblíží řemesla, zdravotnictví, stavebnictví, balistiku i kartografii, chybět nebude ani simulátor střelby z děla.

„Armáda měla vždy přístup k nejnovějším vědeckým a technickým výzkumům a poznatkům, které poté zúročovala ve vojenské technice a oborech, které byly pro život vojáků i vlastní boj potřebné,“ uvedl výtvarník a historik Ondřej Plachký.

Expozici doplní také originální komiks z dílny scénáristy Martina Šinkovského, spoluautora večerníčkového seriálu Krysáci, a ilustrátora Petra Nováka.

Nové logo symbolizuje hledání

Projekt Pevnosti poznání změnil své logo. „Znázorňuje určitý symbol pevnosti, labyrintu, zkoumání, čímž nás navádí k hledání různých cest. Výsledkem je poznání a pochopení, jak věci fungují,“ řekla autorka logotypu Věra Marešová.

Právě tato brněnská grafička stojí i za vznikem jednotného vizuálního stylu Univerzity Palackého.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.