Pevnost poznání bavila fyzikou i konstrukční stavebnicí

pondělí 17. března 2014, 07:11 - Text: Martin Višňa

Stovky lidí se během víkendu zastavily u stanovišť Pevnosti poznání v pavilonu A olomouckého výstaviště, kde probíhal veletrh For Model. Návštěvníci mohli nahlédnout do světa techniky či kulinářské fyziky.

Pracovníci a studenti přírodovědecké a pedagogické fakulty pro zájemce připravili bohatý populárně-vědecký program, v němž nechyběli počítačem ovládaní roboti a stroje z lega, aktivity s vejci, množství hlavolamů nebo třeba tvůrčí dílny s dřevěnými hoblinami.

Stroj na vzduch i na teplo

Na dlouho se u stanovišť zabavil šestiletý Vojta. Nejprve vytáhl ježka z klece a pak se jal stavět vlastní stroj z lega. Se zabudováním pohybového čidla a připojením k počítači mu pomohl Martin Havelka z katedry technické a informační výchovy pedagogické fakulty. „Máš v tom nějaké konstrukční chyby, ale něco z tebe bude,“ komentoval Havelka Vojtův stroj na vzduch.

Stejnými slovy malého šikulu chválili i jeho prarodiče. Vojta však neusnul na vavřínech a společně s kolegou Filipem se pustili do přestavby. „Přebudujeme ho na stroj na teplo, ale chtělo by to více kostek a ozubených kol,“ vytyčili si kluci ambiciózní cíl.

Zkuste rozmáčknout vejce

Zatímco Vojta budoval stroj na teplo, u fyzikálního stanoviště Hana Pecůchová a Roman Chvátal z přírodovědecké fakulty vysvětlovali, proč kovy v mikrovlnce jiskří, že jde citron využít jako baterie s napětím až 0,3 voltu nebo že rozmáčknout syrové vejce v dlani není nic jednoduchého.

Hrátky s vejci si vyzkoušela i vedoucí litovelského muzea Zdeňka Frištenská. Nerozmáčkla. Na rozpoznání starých a čerstvých vajíček má sice svůj systém, ale nechala se poučit. „Třicet let chovám slípky, teď můžu frajeřit. To je ta fyzika v praxi,“ odcházela s nadšením.

Veletrh a výstava For model je tradiční akcí Výstaviště Flora zaměřenou na modelářství a sběratelství. Kromě návštěvy stanovišť Pevnosti poznání, jež některé své aktivity představila v pavilonu ve Smetanových sadech také před měsícem na veletrhu Tourism Expo, mohli si lidé tentokrát „z univerzitního repertoáru“ prohlédnout ještě do detailů propracované modely historických plachetnic, které staví pedel fakulty tělesné kultury Petr Šebesta.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.