Pavel Hobza se dostal mezi nejcitovanější vědce světa

Pavel Hobza.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 10. července 2014, 12:44 - Text: Martina Šaradínová

Významný český chemik Pavel Hobza, který vedle svého působení v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR patří k vědeckým oporám přírodovědecké fakulty a jejího Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM), se dostal na seznam nejcitovanějších světových vědců podle databáze Web of Science.

Výběr Highly Cited Researchers 2014 se zhruba třemi tisícovkami jmen nejvlivnějších vědců z oblasti přírodních a společenských věd zveřejnila společnost Thomson Reuters, která databázi Web of Science provozuje. Výčet badatelů najdete ZDE. Druhým českým zástupcem, který do prestižní společnosti nejvlivnějších vědců pronikl, je Petr Pyšek z Botanického ústavu AV ČR.

Velká čest a zadostiučinění

„Být uveden v databázi Highly Cited Researchers je pro mě samozřejmě velkou ctí a také zadostiučiněním. Znamená to, že když naše práce našla tak významnou odezvu ve světové literatuře, je více než smysluplná. Je to pro mě také potvrzení, že náš výzkum byl vždy orientován na nejperspektivnější cíle vědy. Svědčí to dále o tom, že jsme byli vždy v pravou chvíli na pravém místě, nebo spíš, že jsme tam byli dříve než ostatní,“ uvedl Hobza.

Doplnil, že v databázi by kromě něj měla být jména všech jeho skvělých studentů, postdoků a kolegů, se kterými rád spolupracuje. „Samozřejmě ještě musím dodat, že za vše vděčím také vynikajícím podmínkám, které mám jak na svém domovském ústavu, tak i na Univerzitě Palackého,“ doplnil Hobza, který je mimo jiné laureátem ceny Česká hlava za rok 2008.

Zbořil dogma o vodíkové vazbě

Proslulost si profesor Hobza získal především díky objevu nepravé vodíkové vazby. Tím vzbudil ve světové vědecké obci velký ohlas, neboť do té doby se předpokládalo, že v oblasti vodíkových vazeb není možné dojít k novým poznatkům. Jeho teorii brzy potvrdily i laboratorní experimenty. K jeho dalším významným vědeckým počinům patří také objasnění role patrových interakcí v DNA a proteinech a také vysvětlení úlohy disperzní energie v biomakromolekulách.

Zařazení do společnosti horního procenta nejcitovanějších vědců si badatelé vysloužili díky velkému množství odborných prací i jejich ohlasu ve vědeckém světě. U Hobzy Web of Science uvádí 486 článků, které se dočkaly více než 25 tisíc citací. Jeho H-index dosahuje 87. Databáze Web of Science sleduje citovanost vědeckých článků i bibliografické informace z 12 500 předních světových vědeckých a odborných časopisů ze všech oblastí vědy.

V prestižním výběrů nejcitovanějších vědců se nachází i fyzikální chemik Patrik Schmuki z Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Letos v květnu byl hostem prestižního přednáškového cyklu Rudolf Zahradník Lecture Series, který pořádá RCPTM. Od rektora Jaroslava Millera tehdy převzal za vynikající vědecké výsledky pamětní medaili Univerzity Palackého.


Komentáře

Tomas Kuras
09-11-14 13:55
Uspechy pana prof Hobzy jsou bezesporu pozoruhodne, az neuveritelne. K zamysleni je kolik z tech praci opravdu pan prof Hobza napsal (sepsat 486 autorských clanku na WOS je nemozne). Stejne tak je k zamysleni kolik záslužného toho pan prof vykonal pro naší univ. (když vynecham to, ze si jako jednu z mnoha afiliaci pise UPOL). Myslim, ze Zurnal UPOL by mel byt vice kriticky k tomu co zverejnuje na svých strankach.

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.