Ornitolog Tomáš Grim posílí řady profesorů

Tomáš Grim při pozorování.
Foto: Robert Doležal
úterý 28. října 2014, 08:15 - Text: Velena Mazochová

Úspěšným profesorským řízením prošel docent katedry zoologie a Ornitologické laboratoře Tomáš Grim. Návrh na jeho jmenování v oboru Zoologie schválila Vědecká rada Univerzity Palackého na svém říjnovém zasedání a postoupila jej ministerstvu školství k dalšímu řízení.

Vědecký pracovník a pedagog Tomáš Grim se ve svých výzkumných aktivitách zaměřuje na problematiku behaviorální ekologie a evoluční dynamiky mezidruhových interakcí. Pozornost věnuje zejména eko-etologickým faktorům hnízdního parazitismu a jeho vlivům na obecný rozvrh hnízdní biologie ptáků. „Titul beru jako jeden z formálních kroků profesního vývoje,“ komentoval úspěšné jmenovací řízení Grim.

V současné době se věnuje spolupráci s několika kolegy ze zahraničních institucí. „Studujeme chemické a strukturální mechanismy zbarvení ptačích vajec, anti-predační chování ptáků v evropském i globálním měřítku či vztahy mezi hostitelem a parazitickou kukačkou obecnou napříč celým individuálním vývojem parazita – od vajec, přes mláďata po dospělce,“ popsal Grim.

Hodnotící komise jej pro jmenování profesorem doporučila jako uznávaného odborníka s vynikajícími vědeckými výsledky, úspěšnou pedagogickou praxí i výrazným mezinárodním kreditem. Jako autor či spoluautor sedmi desítek odborných prací získal Grim nadprůměrný ohlas časopiseckých citací i citací v knižních a monografických dílech včetně předních zahraničních učebnicových textů. Je také vyhledávaným recenzentem profesionálních periodik.

Na olomoucké katedře zoologie garantuje a přednáší stěžejní předměty Fylogeneze a systém strunatců a Zoogeografie.

Součástí jeho aktivit je také rozsáhlá popularizační činnost včetně knižních překladů a série rozhlasových a televizních vystoupení. „Jeho populární články jsou čtivé a současně provokativní, jeho přednášky jsou věcné, trefné a současně atraktivní – a to vše je podloženo solidní vědeckou prací,“ uvedl ve svém posudku Miloš Macholán z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky Akademie věd ČR.

V řízení ke jmenování profesorem prokazují uchazeči o nejvyšší vědeckopedagogickou hodnost svou pedagogickou, vědeckou nebo uměleckou kvalifikaci. Podle zákona o vysokých školách profesora pro určitý obor jmenuje prezident republiky na návrh vědecké rady vysoké školy podaný prostřednictvím ministra školství.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.