Olomoučtí studenti FameLab nevyhráli, ale pokročili v popularizaci vědy

Jan Tomáštík (vlevo) a Jakub Navařík při finálové prezentaci.
Foto: FalemLab
sobota 24. května 2014, 08:05 - Text: Martina Šaradínová

Velkou zkušenost a řadu nových informací přinesla doktorandům Jakubu Navaříkovi a Janu Tomáštíkovi z přírodovědecké fakulty účast v národním kole mezinárodní popularizační soutěže FameLab 2014. Přestože v klání nezvítězili, účast v příštím roce svým kolegům vřele doporučují.

Posluchač doktorandského studia Jan Tomáštík ze Společné laboratoře optiky obdobně jako v oblastním kole hovořil o detekci kosmického záření. „Výstup jsem mírně upravil, nakonec jsem s ním byl celkem spokojený. Zvítězily ale ty největší taškařice, v tom jsem měl zřejmě slabiny. Určitě je to ale vynikající zkušenost, chtěl jsem si ověřit své schopnosti přednášet,“ uvedl Tomáštík.

Jako náhradník nakonec do národního finále postoupil i Jakub Navařík, doktorand v Regionálním centru pokročilých technologií a materiálů. Ve vystoupení nazvaném Taneční pro pokročilé prezentoval gama spektroskopii, které se vědecké centrum věnuje.

„Pojal jsem to jako příběh, studentům na univerzitě bych takto určitě nepřednášel. Ale pro popularizaci vědy je to obrovská zkušenost. Absolvovali jsme školení, všichni finalisté se mohou zúčastnit dalšího semináře. Od profesionálů jsem se dozvěděl mnoho nového. Komunikaci o vědě považuji za velmi důležitou a byl bych rád, kdyby se do soutěže v příštích ročnících přihlásilo více účastníků z naší fakulty,“ uvedl Navařík.

FameLab účastníkům nabízí šanci zlepšit své schopnosti v oblasti popularizace vědy a komunikace s médii. Právě této oblasti se chtějí oba mladí vědci věnovat i v budoucnu. Proto iniciovali na fakultě vznik studentského spolku UP Crowd, jehož smyslem bude popularizace vědy i fakulty samotné.

Do národního finále postoupilo 11 mladých vědců, olomoučtí přírodovědci byli jediní zástupci z Moravy. Každý z účastníků měl pouhé tři minuty na to, aby odborně správně, ale současně zajímavě a srozumitelně vyložil zvolené téma. Letošním vítězem se stal biochemik Matyáš Krijt z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, který přiblížil nadějný způsob monitorování autismu. Soutěže se mohou zúčastnit studenti, vědečtí a pedagogičtí pracovníci starší 21 let, kteří se věnují matematice, medicíně, technickým oborům či přírodním vědám.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.