Olomoučtí kvantoví fyzici jsou nominováni na Cenu Wernera von Siemense

Člen nominovaného týmu Vladyslav Usenko (v pozadí) s jedním ze svých studentů.
Foto: Velena Mazochová
středa 4. prosince 2013, 07:38 - Text: Velena Mazochová

Radim Filip, Petr Marek a Vladyslav Usenko z katedry optiky jsou mezi patnácti vědeckými týmy, navrženými na prestižní Cenu Siemens v kategorii nejvýznamnější výsledek základního výzkumu. O vítězi rozhodne odborná porota do konce roku.

Hodnotitele zaujaly výsledky olomouckých vědců v oblasti kvantových operací pro bezpečnou komunikaci. Aplikacím kvantových vlastností světla v optických komunikacích se věnují ve spolupráci s předními světovými týmy v Německu, Dánsku a Japonsku.

Výzva pro mladé vědce

Nominace pro vědce do 40 let vnímá vedoucí týmu Radim Filip především jako povzbuzení pro své mladé kolegy z katedry optiky Petra Marka a Vladyslava Usenka, kteří s ním dlouhodobě pracují.

„Má vědecká práce spočívala v návrhu kvantového hi-fi zesilovače a na jeho experimentálním testu v Institutu Max Planck Institutu v Erlangenu, který potvrdil jeho do té doby neuvěřitelné vlastnosti,“ popisuje Marek svou práci z Tokijské University, kde právě spolupracuje na dalších experimentech.

Přínos v týmu měl i Usenko. „Spočíval v proveditelném návrhu, analýze bezpečnosti a také spolupráci na prvním experimentálním testu kvantové kryptografie se stlačeným světlem, který byl úspěšně proveden na Technické Universitě v dánském Lyngby,“ řekl Usenko.

Podle Filipa je přihlášení do soutěže vázáno na stanovení vlastní laťky, pod kterou nelze jít. „Pro nás to jsou publikace v prestižních časopisech, jakými jsou Nature Physics a Nature Communication, které referovaly o metodách vyvinutých naším mladým týmem a testovaných ve spolupráci se špičkovými laboratořemi v zahraničí,“ uvedl Filip. Podle něj by dvě z těchto publikací nevznikly bez kvalitní a intenzívní práce talentovaných mladých vědců. On sám je autorem první práce v Nature Physics o destilaci makroskopických kvantových korelací.

Vítězové budou známi na konci roku

Soutěž o Ceny Wernera von Siemense vyhlásila společnost Siemens Česká republika pod záštitou ministerstva školství a ministerstva průmyslu a obchodu už po šestnácté. Odborné poroty letošního ročníku Ceny Wernera von Siemense již potvrdily nominace ve třech kategoriích. K vyhodnocení zbývají návrhy na udělení cen za nejlepší diplomové a dizertační práce.

Soutěž probíhá za spolupráce s Akademií věd, Českou konferencí rektorů, Českým vysokým učením technickým v Praze a s Univerzitou Karlovou. Jejich zástupci jsou také garanty jednotlivých kategorií a předsedy příslušných porot. Ty vyberou do konce roku vítěze všech kategorií, kteří převezmou ceny spojené s finanční odměnou v Betlémské kapli v únoru příštího roku.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.