Olomoucký biochemik studoval imunitu včel se švédskými kolegy

Tobias Olofsson. Foto: Jiří Danihlík
pátek 29. listopadu 2013, 07:31 - Text: Martina Šaradínová (PR) O-11

Náhodné setkání na odborné konferenci stálo za mezinárodní spoluprací biochemika Jiřího Danihlíka z Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH) s vědci ze švédského Lundu. Společnými silami letos zkoumali symbiotické bakterie v medném volátku, které souvisejí s imunitou včel. Na další fázi spolupráce nyní výzkumníci hledají finanční zdroje.

Danihlík se spolu s kolegy z CRH a katedry biochemie přírodovědecké fakulty věnuje již několik let výzkumu imunity včel. „Snažíme se připravit metodu pro analýzu některých antimikrobiálních peptidů, tedy krátkých bílkovin, jež jsou pro včely důležité,“ přiblížil bádání mladý vědec. S posterem na toto téma loni zavítal na odbornou konferenci v Německu, kde našel společnou řeč s výzkumníky z univerzity v Lundu. 

Švédští mikrobiologové Alejandra Vásquez a Tobias Olofsson před časem popsali jako první na světě laktobacily a bifidobakterie typické pro medné volátko včel. To se nachází v trávicím ústrojí včely před žaludkem a shromažďuje se v něm nasbíraný nektar a medovice předtím, než je uložen do plástů v úlu. Ukazuje se, že tyto laktobacily a bifidobakterie jsou důležité pro zdraví včel, neboť potlačují růst patogenních organismů v medném volátku. Podílejí se ale i na zpracování nektaru.

Olomoucký vědec se nakonec se švédskými kolegy domluvil na dvouměsíční stáži v rámci projektu operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost BioLink. „Potřebovali někoho, kdo umí pracovat s peptidy, zná chromatografii a podobné analytické metody. Měl jsem za úkol peptidy izolovat z bakteriální suspenze. Určité peptidy jsem detekoval, ale nestihli jsme je popsat a identifikovat. Momentálně se snažíme najít další peníze pro budoucí spolupráci,“ uvedl Danihlík. I tak se podle něj za velmi krátký čas podařilo získat prvotní data a  nastartovat nový směr výzkumu včelích laktobacilů.

Antimikrobiální peptidy jsou molekuly, které se nacházejí v hemolymfě včel a mají imunitní funkci. Velmi zjednodušeně je lze přirovnat k lidským protilátkám.

Dalším výsledkem mezinárodní spolupráce byla i návštěva švédských kolegů v Olomouci. V říjnu na univerzitní půdě uspořádali i přednášku pro včelaře a další pro studenty. „Protože se výzkum snaží aplikovat do praxe, vytvářejí probiotické produkty jak pro humánní medicínu, tak pro včely. Zájemci se s nimi mohli seznámit,“ uzavřel Danihlík.

BioLink – Podpora spolupráce mezi akademickou sférou a praxí v oblasti biochemických oborů
CZ.1.07/2.4.00/17.0007


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.