Olomoucká výstava propojí svět matematiky a výtvarného umění

Ilustrační foto
Repro: Žurnál
sobota 31. října 2015, 08:38 - Text: Martina Šaradínová

Vzájemné interakce výtvarného umění a matematiky doloží mezinárodní výstava Ars Combinatoria v olomoucké Galerii Caesar. Svá díla inspirovaná kombinatorikou či geometrií na ní představí výtvarníci Mark Dagley z USA, Sébastien Preschoux z Francie, Robert Urbásek ze Slovenska a tuzemský zástupce Ladislav Daněk. Vernisáž se uskuteční v úterý 3. listopadu v 18:00.

„Výstava dokumentuje možnost netriviálních přesahů vědy a umění, které mnohdy bývají velmi překvapivé. Na jedné straně může být vědecká ilustrace sama o sobě artefaktem ve výtvarném umění, na straně druhé kumštýři mnohdy vytvoří spontánně díla, která mohou mít vědeckou, v tomto případě matematickou interpretaci,“ uvedl autor a kurátor výstavy Jan Andres, který je současně vedoucím katedry matematické analýzy a aplikací matematiky na přírodovědecké fakultě. Vedle své profese matematika se intenzivně věnuje i výtvarnému umění.

Myšlenka na uspořádání výstavy v Olomouci vznikla při jeho pobytu v Paříži s tamním umělcem Sébastienem Preschouxem. Všichni kurátorem oslovení umělci prokazují zálibu v geometrizujících vizích a kombinatorických vizualizacích už dlouhodobě.

Výstava se koná s podporou přírodovědecké fakulty. Potrvá do 27. listopadu.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.