Olomoucká rozvojová studia mají mezinárodní akreditaci

Vedoucí katedry rozvojových studií Pavel Nováček.
Foto: Pavel Konečný
pátek 4. července 2014, 09:14 - Text: Velena Mazochová

Evropskou kvalitu svého magisterského studijního programu potvrdila katedra rozvojových studií. Získala akreditaci od Mezinárodní akreditační rady pro globální rozvojová studia a výzkum.

Podle verdiktu Mezinárodní akreditační rady se olomoucký magisterský studijní program Mezinárodní rozvojová studia řadí k nejrozvinutějším v Evropě. Akreditaci obdržel na následujících pět let.

„Znamená to především uznání od reprezentativní mezinárodní instituce, která potvrdila, že náš magisterský studijní program odpovídá západoevropské úrovni rozvojových studií. Na webové stránky si samozřejmě můžeme napsat, jak jsme dynamičtí, flexibilní a excelentní. Jednoznačný indikátor o kvalitě zdejšího studia ale dává uchazečům právě hodnocení mezinárodní instituce,“ uvedl vedoucí katedry Pavel Nováček. Olomoucké pracoviště tak podle něj zároveň zvyšuje svou prestiž a přitažlivost zejména pro studenty ze zahraničí.

Ke sledovaným kritériím akreditačního řízení patřily především dosažená úroveň interdisciplinarity a multidisciplinarity a rozsah institucionálního partnerství. Pozitivně byla hodnocena také publikační činnost, kvalifikační struktura pedagogů a vlastní koncepce studijního programu.

Multidisciplinární pojetí studijního oboru zařazeného pod studijní program Geografie dokládá škála jednotlivých předmětů. Vedle fyzické, sociální a ekonomické geografie zahrnuje také environmentální a společenskovědní předměty, jako jsou například základy diplomacie, environmentální historie nebo řízení projektového cyklu. K významným aktivitám patří také Letní škola rozvojové spolupráce a humanitární pomoci, jejíž tradice sahá do roku 1998.

Studijní obor Mezinárodní rozvojová studia existuje na přírodovědecké fakultě už od roku 2003 a je jedním z prvních tohoto typu v České republice a ve střední a východní Evropě. Katedra rozvojových studií jej nabízí v rámci bakalářského, navazujícího magisterského a doktorského studia. V současné době v nich celkem studuje téměř 200 posluchačů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.