Olomoucká přírodověda je „baby friendly“

Přebalovací pult v šestém patře hlavní budovy přírodovědecké fakulty.
Foto: Velena Mazochová
úterý 25. února 2014, 13:02 - Text: Velena Mazochová

Další vstřícný krok vůči studentům a studentkám, kteří kromě studia plní své rodičovské role, udělala přírodovědecká fakulta. V prostorách svých hlavních budov nabízí zázemí pro přebalování miminek a chystá také koutek pro matky s dětmi.

„Přebalovací pulty jsou dárek našim studujícím maminkám či otcům s dětmi. Pulty jsou ale samozřejmě určeny i rodičům z řad návštěvníků fakulty, kteří se objevují hlavně v době promocí a dalších slavnostních setkáních,“ uvedla Dagmar Zlámalová z děkanátu fakulty.

První přebalovací desky s obrázkem medvídka byly umístěny v hlavní budově fakulty na třídě 17. listopadu v prostoru toalet pro hendikepované v šestém podlaží hlavní budovy za bufetem. Pro snadnější orientaci jsou dveře příslušné místnosti označeny piktogramy.

Ve stejném patře zvažuje fakulta také zřídit koutek pro matky s dětmi, který by se mohl stát součástí fakultního informačního centra. „Je to zatím ve fázi úvah, koutek ale bude muset vyhovovat po stránce klidu, soukromí na krmení dětí, a hlavně hygieny,“ doplnila Zlámalová.

V prostorách fakulty v holickém areálu budou přebalovací pulty umístěny v hlavní budově u vrátnice v místnosti 1.16 a v objektu knihovny a menzy v místnosti 1.14. „Ke zpoždění došlo z důvodu stěhování z budovy 51, kde se připravuje rekonstrukce,“ vysvětlila Zlámalová.

Přírodovědecká fakulta se snaží pečovat o děti svých zaměstnanců dlouhodobě. Před dvěma lety v únoru otevřela společně s pedagogickou fakultou Mateřskou školu Univerzity Palackého a každoročně pořádá ke Dni dětí jednodenní výlet nebo soutěže pro děti. V plánu je i umístění tabla dětí fakulty.

Nejmladším dětem se fakulta snaží věnovat i po výchovně‑vzdělávací stránce. „Například kolegové z katedry analytické chemie navštěvují mateřské školy s programem Chemie v barvách duhy,“ připomněla Zlámalová.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.