Olomouc byla čtyři dny hlavním městem geoinformatiky

Manfred Buchroithner z Institutu kartografie Technické univerzity v Drážďanech
Fotogalerie: Martin Hradečný a Velena Mazochová
pátek 17. října 2014, 07:57 - Text: Velena Mazochová

Příležitost setkat se s významnými zahraničními odborníky na geoinformatiku a kartografii měli v tomto týdnu mladí geoinformatici, kteří se do Olomouce sjeli na třetí mezinárodní doktorandskou konferenci. Čtyřdenní program nabídl také prostor pro prezentaci výsledků dizertačních prací na odborném fóru.

Letošní setkání přilákalo rekordní počet více než 160 účastníků z českých i slovenských univerzit. Prezentace propojily stejně jako v předchozích letech vystoupení špičkových zahraničních expertů – tentokrát z Institutu kartografie Technické univerzity v Drážďanech, belgické Ghent University a Penn State University v USA.

„Manfred Buchroithner je odborník s obrovským záběrem zaměřený na laser scanning a dálkové mapování, Kristien Oomse vede pracoviště eye trackingu, které patří k nejvýznamnějším v Evropě,“ doplnil představení hostů vedoucí pořádající katedry geoinformatiky Vít Voženílek.

Důležité je vědět, co kdo dělá

Tradiční formát doktorandských setkání organizátoři rozšířili blokem workshopů věnovaných aplikacím geoinformatických metod v praxi. Odborníci z Masarykovy univerzity, Západočeské univerzity, Centra dopravního výzkumu nebo serveru Mapy. cz seznámili doktorandy se svými poznatky z geoinformatického výzkumu historických cest, 3D modelování i psychologického testování pro kognitivní kartografii a eyetracking.

Podle doktoranda z olomoucké katedry Stanislava Popelky je důležité osobní navázání kontaktů s kolegy na ostatních vysokých školách. „S většinou z nich se už po těch třech letech známe a je dobré, že víme, kdo co dělá. Potřebuji-li něco vyřešit, vím, že tohle dělají kolegové v Plzni, tohle v Brně a další třeba v Ostravě,“ popsal Popelka.

Tradice pokračuje

Pořádání každoročních doktorandských konferencí patří ke klíčovým aktivitám tříletého projektu InDOG katedry geoinformatiky. Je zaměřený na inovace doktorských studií v oborech geoinformatika a kartografie s důrazem na nejnovější digitální technologie. Podle Voženílka se každoroční setkání doktorandů výrazně profilovalo.

„Doktorandi dělají stále kvalitnější výzkum, což má velkou odezvu u našich zahraničních hostů. Zároveň se na naše akce naučili jezdit doktorandi a mladí asistenti z ostatních vysokých škol a stal se z toho velmi intenzivní pracovní týden pro geoinformatiky z celé republiky,“ shrnul Voženílek.

Navzdory ukončení projektu hodlá olomoucká katedra tradici doktorandských konferencí zachovat i v budoucnu. „Budeme pokračovat i v příštím roce a uvidíme, jestli ten návyk přetrvá,“ prohlásil Voženílek.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.