Okno do praxe seznámilo studenty s požadavky zaměstnavatelů

Na setkání studentů a zaměstnavatelů Okno do praxe se letos představí 35 firem.
Fotogalerie: Martina Šaradínová
úterý 17. února 2015, 19:50 - Text: Martina Šaradínová

Navzájem užitečné kontakty navazují ode dneška zaměstnavatelé z tuzemska i Slovenska a studenti přírodovědecké fakulty na setkání nazvaném Okno do praxe. Fakulta je pořádá již poosmé s cílem poskytnout posluchačům potřebné informace o možné spolupráci s firmami nejen po promoci, ale už za studia. 

„Cílem akce je propojit kontakty mezi studenty a firmami a institucemi, ve kterých mohou najít budoucí pracovní uplatnění, nebo u nich absolvovat odbornou praxi, stáž či brigádu. Letos se přihlásili zástupci z pětatřiceti firem, což je rekordní počet. Některé společnosti již s námi spolupracují a měly zkušenost z předchozích ročníků, jiné si nás našly samy,“ uvedla hlavní organizátorka setkání Dagmar Petrželová.

Dvoudenní Okno do praxe je rozděleno podle oborů. Zatímco dnes se představovaly firmy, v nichž by mohli najít uplatnění studenti matematiky a fyziky, ve středu přijdou na řadu chemie, biologie a ekologie.

Důležitá je angličtina a kreativita

Studenti získali informace týkající se praxe, nabídky práce, trainee programů, brigád a stáží. Zástupci firem a institucí jim také sdělili, co mohou očekávat u výběrového řízení, jaké jsou požadavky na uchazeče o práci či s jakými problémy se absolventi po nástupu do zaměstnání často potýkají. Zaměstnavatelé se shodli na tom, že nutností je znalost angličtiny, kreativita uchazečů, jejich schopnost řešit samostatně problémy a ochota učit se novým věcem.  Za výhodu považují pobyt studenta na zahraniční stáži již během studia a dobře napsaný motivační dopis či životopis. Studenty naopak zajímaly možnosti kariérního růstu i výše nástupního platu.

Poprvé na Okno do praxe přijeli zástupci společnosti VF Černá Hora. „Jsme firma, která má specifickou oblast činnosti, zabýváme se radiací. Je to složitý obor, nové pracovníky získáváme těžce. Proto jsme přijeli zaujmout studenty, kteří by se mohli stát kvalifikovanými zaměstnanci,“ uvedla referentka zahraničního obchodu Milada Málková.

Naopak zástupci Tesco SW již věděli, co mohou od setkání se studenty očekávat. „Byli jsme tu už loni a osvědčilo se nám to. Povedlo se nám navázat kontakty se studenty formou stáží i praxí. Proto jsme se rozhodli se Okna do praxe zúčastnit znovu,“ uvedla zástupkyně společnosti Monika Slovaková.

Potěšující informace 

Zájem o matematiky potěšil studentku tohoto oboru Janu Falaštovou. „Letos končím magisterské studium, proto jsem si chtěla udělat přehled, kde bych mohla po státnicích hledat uplatnění. Zaujalo mě, že je zde hodně zaměstnavatelů, kteří tvrdili, že o matematiky mají zájem. Po dnešní akci jsem tedy klidnější, vypadá to, že bych práci měla najít,“ uvedla Falaštová.

Zjistit požadavky zaměstnavatelů a s předstihem se na ně připravit – proto přišel na Okno do praxe student regionální geografie Tomáš Jurčeka. „Zúčastněné firmy sice působí v jiných oborech, ale mnohé požadavky či nároky jsou obecné. Proto jsem si je chtěl vyslechnout. Jelikož už jsem ale absolvoval stáž a zhruba rok spolupracuji s některými zaměstnavateli, žádné překvapení mě dnes nečekalo,“ prozradil student.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.