Ohnivé pokusy zaujaly malé vysokoškoláky

Jedna ze studentek při pokusu Upíří uhlí.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 28. února 2013, 08:03 - Text: Martin Višňa

Chemický tým pod vedením Veroniky Švandové včera opět měnil profesní preference studentů Dětské univerzity. Stačilo k tomu jen několik efektních pokusů. 

„Právník, nebo chemik, po dnešku spíš chemik,“ přemýšlel jeden z malých vysokoškoláků Matěj Novák nad dotazem, čím by chtěl být jako dospělý. „Pokusy mě oslovily, nejvíce Faraonův had. Je úchvatné a zajímavé, že se z misky, v podstatě z ničeho, vyvine něco tak velkého, dlouhého. Asi to sám vyzkouším ještě doma,“ dodal se šibalským úsměvem. Podobně byl uchvácen z pokusů také jeho spolužák David Šváb.

Není divu. Veronika Švandová se svými kolegy z přírodovědecké fakulty vsadila na osvědčené zbraně – děti zbožňují pokusy s ohněm. Takže stejně jako na podzim se za údivu přihlížejících studentů „vyplazil“ z nevinně vypadající hořící směsi v misce karamelový had, (ne)shořel kapesník anebo se po reakci jaru, peroxidu vodíku s roztokem jodidu draselného (tentokrát bez ohně) z válce vyvalilo množství husté pěny alias sloní zubní pasty.

Nechyběla ani špetka teorie a především praktické pokusy, na kterých si děti mohly samy vyzkoušet, jak by jim práce v laboratoři šla. A tak měřily kyselost citronky nebo mýdla nebo pomocí jedlé sody roztancovávaly rozinky v kelímku octa. Nutno přitom podotknout, že někteří se do dočasných rolí opravdu vžili a v bílých pláštích se zkumavkami vypadali jako vědečtí matadoři.

Nakonec si pětice malých vysokoškoláků odnesla také drobné věcné ceny, a sice za správné odpovědi při závěrečném opakování. I na Dětské univerzitě se totiž občas zkouší. Své by o tom mohla vyprávět třeba právě jedna z chemických vítězek Nikola Danenbergerová, jež dostala záludnou otázku už při imatrikulaci. „Dneska bych už paní prorektorce odpověděla, protože jsem si hned po imatrikulaci zjistila, že Palacký byl historik a politik,“ uvedla Nikola.

Příští středu ale žádné zapeklité dotazy jistě padat nebudou, děti se totiž od Šárky Ježorské a Romany Klášterecké na Teoretických ústavech lékařské fakulty dozvědí, jak správně relaxovat a co obnáší dětská jóga.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.