Odcházející senátoři přírodovědecké fakulty řešili volební kampaň

Akademický senát PřF UP pro období 2011–2014.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 24. dubna 2014, 10:45 - Text: Velena Mazochová

Zpráva o výsledcích senátních voleb a diskuse k jejich průběhu patřily k hlavním tématům posledního zasedání akademického senátu na přírodovědecké fakultě. Odcházející senátoři svým nástupcům v příštím funkčním období doporučili, aby se zabývali problematikou předvolební agitace v den voleb.

V diskusi se senátoři vrátili k projevům aktivní propagace některých kandidátů přímo během volebního dne v prostorách fakulty. Podle předsedy senátu Marka Jukla jde v případě rozdávání letáků a občerstvení v blízkosti volebních uren o vážný etický problém, který zaznamenala také volební komise.

Spolu s ním se senátoři shodli na usnesení, podle nějž považují za neetické, aby v místě voleb a jejich bezprostředním okolí probíhala v době voleb agitace. Zároveň žádají příští akademický senát, aby usiloval o zákaz takového jednání. „Agitace v den voleb je něco jiného než kampaň a mohla by ovlivnit svobodný výkon volebního práva,“ doplnil Jukl.

V rozpravě se v souvislosti se senátními volbami také znovu otevřelo téma volebního systému do univerzitního senátu a s ním i případné oddělení akademiků a studentů při volbě jejich zástupců. O možné změně lze podle některých senátorů uvažovat také v zájmu rovnoměrnějšího oborového zastoupení studentů v senátu fakulty.

Závěr posledního zasedání patřil vyjádření děkana Iva Fréborta, který ocenil spolupráci se senátem v uplynulém dvouměsíčním období. „I když jsem ve funkci děkana teprve krátce, chci poděkovat za vstřícnost při jednání a za operativnost při schvalování rozpočtu,“ uvedl děkan.

Předseda senátu poděkoval zejména těm kolegům, s nimiž se v příštím funkčním období už nepotká. Senátní jednání v posledních třech letech ohodnotil jako velmi věcná. „Jsem přesvědčen, že všechna rozhodnutí, která jsme přijali, byla ve prospěch fakulty. I když zde mnohdy zaznívaly i zcela protichůdné názory, lišily se jen metody, jak dosáhnout toho, aby fakulta postupovala kupředu,“ zdůraznil pro Žurnál Jukl.

Nově zvolený akademický senát přírodovědecké fakulty se na svém prvním zasedání sejde 21. května. Bude v něm osm stávajících senátorů, kteří obhájili svůj mandát.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.