Odborníci na látky s pí-konjugovanými vazbami mají dostaveníčko v Olomouci

S prvním příspěvkem na sympoziu vystoupil Johannes Gierschner z Madridu.
Foto: Martina Šaradínová
pátek 6. února 2015, 09:18 - Text: Martina Šaradínová

Vlastnostem a aplikacím molekul a materiálů, které mají takzvané pí-konjugované vazby, se od čtvrtku věnují účastníci mezinárodního sympozia European Symposium on Computing Π-Conjugated Compounds na přírodovědecké fakultě. Přijelo na ně na padesát účastníků ze sedmi evropských zemí.

Takzvané pí-konjugované vazby, které vznikají překryvem atomových p-orbitalů a ve kterých se mohou rychle šířit elektrony, se objevují u širokého spektra látek od léčiv, antioxidantů, rostlinných barviv až po vodivé polymery či grafen.

„Rozmanité je i jejich uplatnění. Sahá od medicíny až po elektroniku. Na sympoziu zazní témata jako chování excitovaných stavů v DNA, které se objevují po dopadu UV záření a mohou způsobovat nestabilitu genetické informace, či úloha patrových interakcí pro stabilizaci 3D struktury DNA. Zajímavé jsou i nové světlem aktivované herbicidy inspirované přírodou či návrhy modře emitujících molekul pro OLED displeje,“ uvedl vedoucí pořádající katedry fyzikální chemie Michal Otyepka.

Kromě českých zástupců na konferenci přijeli hosté ze Španělska, Francie, Belgie, Itálie, Švédska a Velké Británie. Zvaní řečníci vždy zastupují pořádající zemi. Letos jsou mezi nimi například Jiří Šponer  z brněnského Biofyzikálního ústavu Akademie věd ČR, který nedávno publikoval i mediálně známou práci o původu života na Zemi. S příspěvkem o interakci UV záření s DNA vystoupí mimo jiné Dana Nachtigallová z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR, Pavel Jelínek z pražského Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR se bude věnovat chování molekul pod drobnohledem skenovací tunelovací mikroskopie.

Konference podporovaná společností Autocont pokračuje do soboty.

Vloni se sympozium uskutečnilo ve švédském Linköpingu, předtím ji hostila města Marseille, Mons, Limoges a Valencie. Cílem konferencí je vytvořit platformu, kde si mohou vyměňovat aktuální informace vědci věnující se pí-konjugovaným molekulám, jejich vlastnostem a aplikacím. „Díky těmto sympoziím už vzniklo několik společných vědeckých prací a zdá se, že se schyluje i k podání společného evropského grantu,“ naznačil Otyepka.

Další informace o sympoziu včetně programu najdete ZDE.



 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.