Odborníci hledají cesty pro záchranu křečka

Odborníci diskutují o tom, jak zastavit úbytek křečků v krajině.
Foto: Martina Šaradínová
sobota 14. listopadu 2015, 07:26 - Text: Martina Šaradínová

Křeček polní je od pátku středem pozornosti odborníků z osmi evropských zemí, kteří se účastní konference na přírodovědecké fakultě. Setkání pracovní skupiny zaměřené na tento kriticky ohrožený druh má více než dvacetiletou tradici, Olomouc ho hostí poprvé.

„Smyslem konference je přinést nové poznatky o biologii křečka. Přijeli ale i lidé, kteří dělají v přírodě konkrétní opatření pro jeho rozšíření. Navzájem se seznámíme s novinkami i výsledky práce,“ uvedl hlavní organizátor konference a vedoucí katedry ekologie a životního prostředí Emil Tkadlec.

Konference se kromě hostů z tuzemska účastní i zástupci z Německa, Francie, Belgie, Nizozemska, Polska či Rakouska. Jedná se o země, z nichž křeček téměř vymizel. Jeho populace se snižují i v České republice.

„Ještě v sedmdesátých letech byly více než tři pětiny našeho území osídleny křečkem. Dnes se už vyskytuje jen v produktivních nížinách, jako jsou moravské úvaly, Polabí nebo Poohří. Důvody, proč se křeček z krajiny ztrácí, nejsou jednoznačné, hypotéz je celá řada. Nejčastěji se hovoří o vlivu zemědělské produkce. Já bych byl v tomto opatrný. Domnívám se, že je větší mortalita křečků, je na ně mnohem větší tlak predátorů. Křečkovi by navíc vyhovovala velmi diverzifikovaná zemědělská krajina, ale tu nemáme,“ naznačil Tkadlec některé z důvodů, proč se někdejší škůdce přesunul do kategorie kriticky ohrožených druhů.  

Na konferenci budu hovořit i možných řešeních jak křečkovi pomoci. V západní Evropě jsou například už poměrně běžné dohody s farmáři, kteří kolem nor křečka ponechávají neposečené obilí, aby zvířata měla dostatek potravy a podmínky pro rozmnožování. Další variantou jsou rozmnožovací chovy. Konference pokračuje do neděle.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.