Od prvohorních trilobitů k mamutí stoličce

Komentář Tomáše Lehotského k výstavě zkamenělin.
Foto: Velena Mazochová
středa 30. října 2013, 12:19 - Text: Velena Mazochová

Ukázky zkamenělin vyhynulých organismů i prvohorní flóry, žraločí zub či mamutí čelisti nabízí unikátní výstava, kterou si mohou ode dneška prohlédnout návštěvníci Vlastivědného muzea Olomouc. Expozice, na níž se autorsky podílel Tomáš Lehotský z katedry geologie přírodovědecké fakulty, podává ucelené informace o rozmanitosti životních forem v geologické historii Země.

Výstava představuje cenné zkameněliny od nejstarších geologických období až po nejmladší čtvrtohory. „Začíná od nejstarších živočichů, které známe, a pokračuje geologickou historií Země až k mamutům,“ shrnul Lehotský.

Úvod expozice objasňuje vznik zkamenělin a jejich klasifikaci i s charakteristickými ukázkami. Připraveny jsou i instruktážní netradiční panely. „Přístupnou cestou vysvětlují jednotlivé zkameněliny i jejich ekologické a potravní strategie,“ doplnil Lehotský.

Na třetihorní pláži tak lze objevit obrovské zkamenělé ústřice či ježovky, Podivní živočichové upomínají na vymřelé a dnes již neznámé organismy, Uklízeči moře například na trilobity nebo amonity, hlavonožce z období druhohor.  Poslední část výstavy je věnována nejmladším čtvrtohorním savcům. „Mamutí čelisti pocházejí od Předmostí, velká lebka medvěda jeskynního je z Javoříčka,“ upozornil Lehotský.

Putovní výstava Zkameněliny: archiv života, která byla v předchozím období s úspěchem uvedena na několika místech republiky, je instalována v Mendelově sále Vlastivědného muzea Olomouce. Přístupná bude do 19. ledna 2014.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.