O „protestních mapách“ s britským expertem

Zahraniční host: Chris Perkins z University of Manchester.
Foto: Velena Mazochová
pondělí 10. března 2014, 12:40 - Text: Velena Mazochová

Komunitní mapování a role map ve výzkumu jsou tématem přednášek předního britského odborníka Chrise Perkinse z University of Manchester. Dvoudenní setkání připravila katedra rozvojových studií pro své studenty, posluchače geoinformatiky, geografie i další zájemce.

„Jde o spojení map, politiky a občanské angažovanosti – říkáme tomu protestní mapy. Přednášky se zaměří na metodologii výzkumů obecně, na roli map ve výzkumných postupech i na to, jak mohou ovlivňovat zjišťování a poznávání nových míst,“ popsal Perkins. Zároveň posluchače seznámí s výsledky výzkumu v okrajové části ostrova Gozo poblíž Malty, kde pracoval se svými studenty.

Kromě pedagogické a výzkumné práce na jedné z prestižních evropských univerzit působí Perkins jako předseda komise Mapy a společnost Mezinárodní kartografické asociace. „V této oblasti je považován za představitele evropské špičky. Věnuje se zejména spolupráci kartografů a uživatelů map v oblasti působení místních občanských sdružení při prosazování jejich zájmů,“ uvedl organizátor přednášek Jiří Pánek z katedry rozvojových studií.

Termínem komunitní mapování je označován přístup k tvorbě map, při němž se stírá hranice mezi jejich tvůrcem a uživatelem. Díky stále větší dostupnosti nástrojů na internetu a demokratizaci, která v kartografii probíhá, se do jejich tvorby může zapojit stále více zájemců. Kvalita map však podle Pánka nemusí být nijak vysoká, nutná je spolupráce odborníka v kartografii.

Typickým příkladem je projednávání změn v územních plánech, při nichž mohou aktivisté podpořit své argumenty právě kvalitně zpracovanými mapami. „Validní mapa umožňuje místním skupinám efektivněji komunikovat s úřady. Své znalosti jim k vytvoření kvalitních podkladů poskytne právě kartograf,“ dodal Pánek.

Na dnešní přednášku věnovanou teoretickým a metodologickým východiskům naváže zítřejší přehled praktických zkušeností a výstupů z výzkumných projektů. Návštěva Chrise Perkinse, která je součástí projektu NeoCartoLink katedry geoinformatiky, by měla také konkretizovat možnosti uzavření smlouvy mezi Olomoucí a Manchesterem o výměnných pobytech pedagogů a studentů prostřednictvím programu Erasmus.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.