Nový „céčkový“ kurz seznámí s kybernetickou (ne)bezpečností

Ilustrační foto: Martina Šaradínová
neděle 13. září 2015, 10:06 - Text: Martina Šaradínová

Studenti ze všech osmi fakult si mohou v novém akademickém roce vybrat z nabídky volitelných „céčkových“ předmětů nový kurz Kybernetické (ne)bezpečí, který zaštiťuje katedra algebry a geometrie přírodovědecké fakulty. Jednosemestrální kurz vznikl na základě spolupráce univerzity a Národního bezpečnostního úřadu. Právě jeho pracovníci studenty do problematiky zasvětí.

„Různá nebezpečí mohou číhat na každého uživatele internetu, proto je kurz určen všem studentům. Při jeho přípravě jsme ale mysleli především na studenty učitelských oborů, kteří by měli veškerá rizika dobře znát, aby s nimi následně mohli seznámit své žáky a studenty,“ uvedl garant kurzu a proděkan Josef Molnár.

Studenti se na jednotlivých seminářích budou postupně věnovat teoretickým, historickým, konceptuálním, legislativním a částečně také technickým aspektům kybernetické bezpečnosti. Seznámí se se základní teorií, odbornou terminologií i současným stavem zajišťování kybernetické bezpečnosti v České republice i ve světě. Chybět nebude ani výklad o historii kybernetických útoků, jejich taxonomií a typologií.

„Specifikem kurzu je to, že jeho studenti obdrží praktické informace z oblasti zajišťování kybernetické bezpečnosti v tuzemsku. Je to díky tomu, že přednášejícími budou pracovníci Národního centra kybernetické bezpečnosti, kteří patří v této oblasti k nejpovolanějším. Kurz se dále bude věnovat fenoménům, jako je kybernetická válka, kybernetická špionáž či role nestátních aktérů v kyberprostoru a významu médií a internetu v dnešním světě,“ doplnil Molnár.

Účastníci kurzu budou během čtyř hodin měsíčně rovněž diskutovat o nebezpečích, která nejčastěji na uživatele na internetu číhají. Vysvětlí si i to, jak těmto nástrahám předcházet či jak se jim bránit.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.